USA kuulsa Vabadussamba prototüübiks oli farmerist araablanna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussammas
Vabadussammas Foto: SCANPIX

USAs New Yorgis Liberty saarel asuv kuulus Vabadussammas, mida peetakse demokraatia ja vabaduse sümboliks, on tervitanud sadu tuhandeid USAsse sisserännanuid.

Ajaloolaste sõnul sai Vabadussamba looja, Prantsuse skulptor Frédéric Auguste Bartholdi selleks idee araablanna kujust, mida ta soovitas Suezi kanali juurde, edastab The Local.

See avastus võib USAs mõnede jaoks olla vastuoluline, kuna USAs käib debatt, kas riik peaks võtma vastu Süüriast ja teistest islamiriikidest põgenikke.

Prantsuse skulptor Bartholdi reisis Egiptuses 1855 – 1856 ning talle jäid seal silma mitmed suured monumendid ja skulptuurid.

Kui Egiptuse valitsus langetas 1869. aastal otsuse ehitada Suezi kanali juurde majakas, siis valiti Bartholdi looma sinna juurde skulptuuri, mis pidi kujutama pikas tuunikas naist hoidmas tõrvikut.

Bartholdi andis sellele nimeks Egiptus toob Aasiasse valguse.

USA Smithsoniani instituudi teadlase Barry Moreno sõnul kujutas see rätikuga mosleminaist, kes oli farmer.

«Bartholdi tegi tegi ettepaneku luua naissoost fellah ehk araabia farmer. Lõplik variant meenutas aga pigem hiiglaslikku Vana-Kreeka või Vana-Rooma jumalannat,» teatas ajaloolane Edward Berenson.

19. sajandi lõpul oli enamik egiptlasi moslemid.  Aleksandrias ja Kairos oli moslemeid 86 protsenti ning mujal Egiptuses 91 protsenti.

Bartholdi uus võimalus luua selline kuju tuli kui Prantsuse ajaloolane Edouard de Laboulaye tuli välja ideega, et Prantsusmaa peaks kinkima USAle kuju «Vabadus valgustab maailma».

Bartholdi alustas selle kuju loomisega 1870. aastal ning kuju avati New Yorgis 1886. aastal.

 Wikipedia: Vabadussamba kõrgus on 46,05 meetrit, koos postamendiga 93 meetrit. Tõrvikut käes hoidvat naist kujutav kuju on kaetud vaskkattega, mida toestab sees terassõrestik.

Naine sümboliseerib Vana-Rooma vabadusjumalannat Libertast ja selle kaudu vabadust. Naine seisab ühe jalaga purustatud ahelatel, mis sümboliseerivad orjust. Tal on käes tahvel, millel on pealiskiri "JULY IV MDCCLXXVI" (4. juuli 1776), mis on Ameerika Ühendriikide Iseseisvusdeklaratsiooni kuupäev rooma numbritega kirjutatult. Ta kannab krooni seitsme kiirega, mis sümboliseerivad seitset maailmajagu ja mandrit ning ühtlasi seitset merd.

Kuju kaalub umbes 204 tonni, selle valmistamisel kulus 31 tonni vaske ja 125 tonni terast. Betoonist postament kaalub 27 000 tonni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles