Austraalias maeti Vene Romanovite tsaariperekonna liige

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa suurvürstinna Olga, ta abikaasa, kapten Nikolai Kulikovski ja nende kaks poega Taanis. Austraalias surnud Leonid Kulikovski oli Olga lapselaps
Venemaa suurvürstinna Olga, ta abikaasa, kapten Nikolai Kulikovski ja nende kaks poega Taanis. Austraalias surnud Leonid Kulikovski oli Olga lapselaps Foto: SCANPIX

Austraalias elas mees, kes kuulus Vene Romanovite tsaariperekonda, kuid kohalikud ei teadnud seda.

72-aastasena surnud Leonid Gurjevitš Kulikovski oli Venemaa tsaari Aleksander III lapselapselaps, edastab news.com.au.

Katherine`is elanud Kulikovski ei paljastanud kunagi, et kuulub kuulsate ja samas traagilise saatusega Romanovite hulka. Ta migreerus Taanist Austraaliasse 1960. aastatel.

Venelane suri südamerabanduse tagajärjel 27. septembril, kui oli oma koeraga jalutamas. Ta leiti pargis puu juurest istuvas asendis, truu koer tema juures.

Mehe surnukeha hoiti Darwini haiglas kaks kuud, kuna Austraalia võimud otsisid ta sugulasi.

Darwinis asuv Venemaa aukonsul Simon Andropov leidis, et Kulikovski sündis Taanis, kus elab seni ta õde. Ta informeeris Austraalias tegutsevat vene-serbia õigeusukirikut, et eksiilis elav Romanov suri.

Kulikovski matustel sel esmaspäeval Darwini serbia õigeusu kirikus osales kokku 50 Romanovite järglast.

Romanovite sõnul kaotasid nad Kulikovskiga kontakti 1967. aastal pärast seda kui ta kolis Taanist Austraaliasse.

«Ta ei paljastanud kunagi, et on Romanovite suguvõsa liige ega ka tsaar Aleksander III järglane. Ei Katherine´i ega Sydney, kus Kulikovski vaheldumisi elas, elanikud ei teadnud ta päritolu,» nentisid sugulased.

Tsaar Aleksander III oli Venemaal võimul 1881  - 1894 ning talle järgnes troonil ta poeg Nikolai II, kes oli viimane Venemaa tsaar. Ta tapeti koos oma pereonnaga Venemaal toimunud revolutsiooni käigus 1917. aastal.

Kulikovski oli suurvürstinna Olga lapselaps. Olga oli Aleksander III tütar ja Nikolai II õde.

Olga ja ta abikaasa, kapten Nikolai Kulikovski põgenesid koos kahe pojaga pärast tsaar Nikolai II ja ta pere tapmist Krimmi ja sealt edasi Taani.

Kulikovski oli kaugelt suguluses ka Briti kuninganna Elizabeth II ja tema abikaasa, prints Philipiga, kelle esivanemad ja sugulased on Briti, Taani ja Kreeka kuninglike perede liikmed.

Kulikovski töötas pikka aega Sydney veefirmas insenerina, ta ei abiellunud kunagi ja tal ei ole lapsi. Viis aastat tagasi jäi ta pensionile ja kolis Sydneyst Katherine`i.

Andropovi sõnul kasutas tsaariperekonna liige enda kohta hüüdnime Old Nick ja seda tegid ka teised.

Kulikovski matmiseks andis hauaplatsi Darwini jõukas perekond kui sai teada, et tegemist on Vene Romanovite dünastia liikmega.

Kulikovski naabriks olnud Brendan Hilleri sõnul viskas mees nalja oma venepärase nime üle ja mainis ükskord isegi Vene tsaariperekonda.  

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles