Norra islamiekspert: alkoholivabad jõulud aitavad moslemitest põgenikel integreeruda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Norralasest islami asjatundja soovitab norrakatele sel aastal tähistada jõule alkoholivabalt, kuna see aitab sisserännanud moslemitel paremini Norra ühiskonda integreeruda.

Ekstremismi ja islami seoseid uuriva sotsiaalteadlase Lars Gule sõnul peaksid norrakad pöörama rohkem tähelepanu sellele, et moslemid ei tohi islami reeglite kohaselt alkoholi tarbida, edastab The Local.

«Moslemitest põgenike sulandumist Norra ühiskonda võivad takistada põhjamaised kombed ja tavad, eriti aga need, mis on seotud toidu ja alkoholi tarbimisega. Paljud moslemid ei külasta baare ega restorane, sest seal pakutakse alkoholi,» teatas ekspert.

Gule sõnul on Norras tavaline, et jõulude ja aastavahetuse perioodil tarbitakse alkoholi nii kodustel kui töökoha pidudel.

«Võib-olla peaks nüüd kaaluma alkoholivabasid jõule ja uusaastapidusid. Asendusena sobib pakkuda alkoholivaba veini või õlut või juua sooje jooke nagu kohv ja tee,» lisas islamiekspert.

Gule sõnul on Norras juba ka palju neid põliselanikke, kes on täiskarsklased ning ei tarbi mitte mingisugust alkoholi.

«Norrakad peaksid endale teadvustama, et nende joomistavad ja –kultuur ei ole paljudes teistes riikides vastuvõetavad ning see ei käi vaid moslemitest elanikkonnaga riikide kohta,» nentis norrakas.

Gule sõnul on alkohoi tarbimisel või mittetarbimisel ka psühholoogiline moment.

«Alkoholi mittetarbijad võivad end alkoholiga peol või kokkusaamisel halvasti tunda. Neile võib tunduda, et nad on sundseisus. Seega tuleks jõulupidude korraldamisel arvestada, et võib olla ka neid, kellele on alkohol vastumeelt, sellesse gruppi kuuluvad ka moslemid,» selgitas ekspert.

Norra migrantidevastase parempoolse Progressi partei esindaja Per Sandberg sõnas, et Gule soovitus on neile vastuvõtmatu ja nad ei kavatse seda järgida ega ka moslemeid oma peole kutsuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles