Galerii: Jaapani keisri sünnipäevale pühendatud pidulik vastuvõtt Mustpeade Majas

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval andis Jaapani suursaadik Tetsurô Kai Eesti-Jaapani Assotsiatsiooni presidendile, endisele Tôkyô Eesti Suursaatkonna ajutisele asjurile Heikki Vallastele üle Jaapani Tõusva Päikese Ordeni kuldsete kiirte ja lindiga. 

Foto: Viktor Burkivski

Keiserlik aumärk määrati H. Vallastele Jaapani valitsuse poolt 29. aprillil 2015 tema silmapaistva panuse eest Jaapani ja Eesti vaheliste suhete ning vastastikuse mõistmise arendamisel.

Pidulik tseremoonia leidis aset Mustpeade Majas Jaapani keisri sünnipäevale pühendatud vastuvõtul.

Foto: Viktor Burkivski

Jaapani väärikaima ja vanima, 1875. aastal keiser Meiji poolt asutatud Tõusva Päikese Ordeniga autasustatakse alates 1981 eriliste teenete eest ka välismaalasi, eestlastest on varasematel aastatel kõrge tunnustuse pälvinud professor Rein Raud (2011) ning dirigent Tiia-Ester Loitme (2008).

Heikki Vallaste panust Jaapani ja Eesti suhete arendamisel on raske üle hinnata. Kuigi erialalt füüsik, on ta suure osa oma elust pühendanud Jaapani keele ja kultuuri tundmaõppimisele ning teda võib pidada karate- ja ikebanaõpetuse maaletoojaks Eestis. 1992. aastal rajas ta Eesti-Jaapani Assotsiatsiooni ning sõlmis sidemed mitmete Jaapani organisatsioonidega, kelle abiga sisustati 1993. aastal esimene keeleõppeklass Tallinna Järveotsa Gümnaasiumis, mis tegutseb tänaseni.

Mitmed selle klassi vilistlased on õpinguid jätkanud Jaapanis ning leidnud jaapani keelele rakendust erinevates eluvaldkondades, sealhulgas tõlkidena. Eesti Välisministeeriumi teenistusse asudes töötas  Heikki Vallaste Eesti esinduse avamise nimel Jaapanis ning 1996. aastal määrati ta esimeseks asjuriks Tôkyôs. 1997. aastal külastas Jaapanit Eesti Vabariigi President Lennart Meri.

H. Vallaste eestvõtmisel ja Eesti-Jaapani Assotsiatsiooni kaasabil on toimunud mitmeid olulisi kultuurisündmuseid nii Eestis kui ka Jaapanis, oma panus anti ka Nende Majesteetide Jaapani Keisri ja Keisrinna Eesti visiidi ettevalmistamisel 2007. aastal.

Vaata pildigaleriid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles