Kunstivõltsija väitel on Leonardo da Vinci arvatav teos tema tehtud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portree, mille autoriks arvatakse olevat Lenorado da Vinci
Portree, mille autoriks arvatakse olevat Lenorado da Vinci Foto: Wikipedia.org

Inglasest kunstivõltsija teatel tegi tema õukonnadaami portree «La Bella Principessa», mis arvatakse olevat Itaalia kuulsa renessansimeistri Leonardo da Vinci kätetöö.

Shaun Greenhalgh käis selle väite välja oma hiljuti ilmunud autobiograafias, milles ta kirjutab, et «tegin noore naise portree ühes ostukeskuses olles», edastab The Local.

«Joonistasin selle 1978. aastal, kui olin Coopi ostukeskuses. Mulle poseeris tüdruk nimega Sally, kes oli ostukeskuses müüja,» teatas võltsija.

Ta kasutas  teose tegemisel enda sõnul materjale, mis olid rohkem kui 100 aastat vanad.

Teada on, et see kunstiteos on tehtud värviliste kriitide ja tindiga vasikanahast valmistatud pärgamendile. Teose suurus on 33 korda 23,9 sentimeetrit.

Nimetatud teost näeb Põhja-Itaalia linna Monza Villa Reale palees ja see kuulub erakollektsiooni.

Roomas tegutseva kunstieksperdi Giancarlo Arù teatel on võltsingud väga levinud ja neid tehakse kõrgel tasemel, kuid kuna 15. – 16. sajandil kasutati teatud materjale stiille, siis selle ajastu piltide järgi tehtud võltsingute tuvastamine on lihtsam näiteks kui varasema aja teoste tuvastamine.

Noort naist, oletatavalt Bianca Sforzat kujutav teos müüdi 1998. aastal Christie`s oksjonimaja oksjonil New Yorgis 20 600 dollari eest ning siis arvati, et selle on teinud Leonardo da Vinci.

Kunstiprofessor Martin Kemp avaldas 2010. aastal teose, milles samuti arvas, et tegemist on da Vinci teosega, mille väärtus on tegelikult 150 miljonit eurot.

Kempi sõnul võidakse teost aastaid igakülgselt analüüsida, kuid ikka ja alati jääb kahtlus õhku.

Briti politsei arvates on Greenhalghi puhul tegemist väga andeka ja kavala võltsijaga. Mees tabati 2008. aastal kui ta tahtis müüa Briti muuseumile Assüüria reljeefide võltsinguid ja talle esitati süüdistus mitme kunstiteose võltsimises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles