Mis saab «Eesti tippmodell» võitjast pärast saadet?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Modellid saate 2. hooaja finaali salvestusel
Modellid saate 2. hooaja finaali salvestusel Foto: Kanal 2

«Eesti tippmodelli» peatoimetaja Katrin: Kes pole veel Elu24st lugenud, siis taustaks, et kui sain jaanipäeval hinge tõmmata ja Kroonika kätte võtta, pahandasin tõsiselt. Kroonika oli teinud enda meelest loo modellisaate kolmest võitjast, aga pannud ühe nimega totaalselt puusse!

Aga mis siis võitjatest tegelikult saab? Seda küsitakse sageli ka castingutel.

Proovin teile kõik ausalt ära rääkida, sest meedias ja netikommentaarides on aastate jooksul ilmunud päris palju segadusse ajavat infot. Meie saade ei taha ega saa jagada katteta lubadusi ega olukorda ilustada. Jah, tõsi on, et meie võitjatest ei ole tänaseni saanud nimekaid supermodelle.

Meil ei ole põhjust seepärast ka põdeda, sest meist palju staažikam ja kogenum, varsti 22. hooajaga eetrisse jõudev «America`s Next Top Model» on seisnud täpselt samasuguse kriitikalaviini ja küsimuste ees - miks pane saade kullajõgesid voolama ega tee võitjatest automaatselt Tyra endaga võrreldavaid staare. 

Foto: Evan Agostini/AP

Tyra on vastanud, et inimene peab ikka ise ka vaeva nägema ja kes jääb nõrgaks, ei jõuagi kuhugi.

Iseenda saamatuse tõttu olevat saates võidetud lepingust ilma jäänud USA avahooaja võitja Adrianne Curry ning veel mõni teinegi tüdruk, kes on Tyrale enda ebaedu ette heitnud.

Foto: Erlend Štaub

«Eesti Tippmodell» läheb eetrisse alles neljanda hooajaga!

Tegelikult alles kogume hoogu ja antagu meile veel aega - küll mõni võitjatest osutub ka läbilöögivõimelisemaks. Äkki juhtubki see just nüüd, 4. hooajal, kui me kõik oleme hea jupi võrra kogenumad ja targemad? USAski on mõned säravamad tähed juba olnud, aga paljud võitjad on ka seal sootuks "ära kadunud".

Kõik on kinni inimeses, kes selle võimaluse saab. Ja milline on ta nö päris maailmas, seda me saates ette näha ei saagi.

Foto: Erlend Štaub

«Eesti tippmodelli» peatoimetaja Katrin: Aga kõigest ükshaaval - kel kannatust järgnev pikk jutt läbi lugeda, küllap saab aru, mida öelda tahan.

Foto: Erlend Štaub

Televisiooni maailm ja «päris» maailm

Kõige esimese asjana rõhutan, et telesaade ei ole paljudes asjades ehtsa modellimaailmaga võrreldav ja me ei saa võitjale lubada, et tema karjäär sajaprotsendiliselt õnnestub. Sellist garantiid ei saa telesaade anda ja enesetapp oleks lubada, et võitjast saab kuulus supermodell. Me ei saa lubada sedagi, et temast pärast saadet üldse töötav modell saab - kas see juhtub, sõltub paljudest asjadest. Allpool kõigest detailsemalt.

Modellindus on välimusekeskne ala ja noore inimese, eriti hormoonidest sõltuva naisterahva elus ja välimuses võib päris suur muutus toimuda isegi selle poole aasta jooksul, mis jääb suvise võtteperioodi ja eraldi filmitava finaalshow vahele. Meiegi oleme saanud juba päris suurte üllatuste osaliseks. Ja modelliäriski võivad trendid ja nõudmised muutuda imekiiresti.

Seepärast olemegi pöördunud meie modellidele ehk rohkem stabiilsust ja reaalseid võimalusi pakkuva kommertsi poole.

Foto: Erlend Štaub

11 konkurendi seljatamine on suur võit!

Kõige olulisem on siiski, et saates alustab võistlust parima modelli tiitlile 12 noort inimest. Võitja võidab selle konkursi. Ta on tuhandete televaatajate silme all olnud parem 11 konkurendist - vot see on kõige olulisem üldse! See peaks talle andma väga palju enesekindlust ja jõudu edaspidisteks tuleproovideks, mida hakkab korraldama juba päris elu.

Ja meie garanteerime, et võitja saab endale auhinnad, mida oleme saates välja lubanud. Ta saab reisi ja muid hinnalisi kinke ning lepingu modelliagentuuriga. Eeloleval hooajal saab ta konkreetse suure töö, mida jätkub vähemalt aastaks - aga pärast seda tuleb seekordselgi võitjal juba ise hakkama saada.

Me ei ole aga lubanud, et modelliagentuuri leping garanteerib hiilgava karjääri, kui modell ise selle nimel tööd ei tee. Ei - modellileping tähendab, et agentuur hakkab modelliga tööle ja alles "õunte pealt" vaatab, kui palju temast asja on.

Küsite, mis suur ja tähtis asi see võidetud leping sel juhul on?

Aga on küll. Sest nagu paljud modelliunelma poole püüdlejad võivad kinnitada, ei suvatse agentuurid alati isegi reageerida, kui neile omal käel lootusrikkalt snapshotte saata. Kui Sa pole tüüp, keda nad parajasti otsivad, ei vaevuta Sinuga pikemalt suhtlema. Modelliagentuuris oluliste inimeste jutulegi pääseda ei ole üldse nii lihtne ega enesestmõistetav.

Foto: Erlend Štaub

Meie saates istus Eesti modelliäri tippu kuuluv Paolo Moglia aga pidevalt kaadris ja kaadri taga ning jälgis meie kasvandikke, võimalust talle positiivset muljet avaldada oli tohutult. Saateid vaatavad modellikütid ja tulevased potentsiaalsed tööandjad ka televiisorist.

Foto: Erlend Štaub

Aga miks me ikkagi ei suuda garanteerida, et võitjast saab uus Harleth või Karmen?

Sellepärast, et me oleme teleshow, ning teleshow`de filmimisel on oma spetsiifika. Me küll kajastame oma saates modellindusega seonduvat ja võistlusülesanded meenutavad võimalikult palju ehtsat modellitööd (enamik fotoshoote ongi ehtsad tööd). Aga me peame alati lisama showelemente, et televaatajal oleks põnevust.

Meie saatel ja päris modellimaailmal on mitu erinevust, mistõttu me ei saagi hooaja lõpuks olla sada protsenti kindlad, et saate võitja ka ehtsas modellinduses läbi lööb.

Foto: Kanal 2

Saates tuleb seljatada ainult 11 konkurenti. Päris castingutel aga on üheainsa töösutsaka nimel koridoris tunglemas poolsada modelli...

Paljud võistlejad tulevad saatesse nö vati seest, otse vanemate hellitava käe alt, kes on rahuldanud kõik nende kapriisid ja teinud ette-taha kõik majapdamistööd. Saateski on paratamatu, et kõik on ära organiseeritud, muidu ju tekiks võtteplatsil kaos. Päris maailmas samas tuleb ise hommikul maast lahti saada ja castingule kohale jõuda.

Mitte keegi ei tee Pariisis karjääri alustavale modellile aupaklikult limusiinide uksi lahti, vaid ta peab mitme konkurendiga modellikorterit jagama, oma napi taskuraha eest ise süüa ostma ja jälgima, et tema välimus nõutud korras oleks ning ta alati õigeaegselt jõuaks sinna, kuhu agentuur teda saadab.

Foto: Oliver Moosus

Saade näeb tühisemateski olukordades ohtralt pisaraid ja draamat.

Aga päris modellimaailmas on kõige sagedasem vastus, mida noor modell kuuleb «ei!». Ja sellele ei järgne mingit põhjendust, lohutamist ega käehoidmist, vaid ukse taga ootab järgmine tüdruk...

Ka USA saate juht Tyra Banks on korduvalt meenutanud, millist iseloomu ja sihikindlust nõudis temalt sadade «ei» - vastuste kiuste edasi rühkimine, kuni visa vaev viis ta supermodellide hulka. Ainult üksikud õnnelikud on tippu tõusnud sujuvalt ja kiirelt.

Saate võtteperiood on üsna pingeline. Närvipinge ning lühikeseks jäänud uni toovad lõpuks kaasa ka tühiste asjade pärast tülitsemist ja pisaravalamistki. Aga see on laias laastus siiski lõbus ja seiklusrikas toredate kaaslastega veedetud suvekuu. Mitte ligilähedaseltki ei saa seda pinget võrrelda pingega, milles elavad päris modellid päris moemaailmas.

Foto: Getty

Kui meie modellisaade oli eetris, vaatasin «Pealtnägijast» lugu Eesti modellinduse tõusva tähe Harleth Kuusikuga, kes kirjeldas, kuidas moenädalatel tuleb pidevalt võidelda tohutu üleväsimusega (magada saavat tihti vaid taksosõitude ajal) ning catwalk verest lirtsuvates kingades olevat ka üsna tavaline... Sellised asjad nõuavad raudset iseloomu ja tahtejõudu.

Kes on meie saadet jälginud, see teab, et paljud eemiste hooaegade võistlejad alles teevad täiskasvanumaailmas esimesi samme ja enamik neist ei ole veel päevagi tööl käinud.

Seega ei ole ime, et kõik võitjad ei ole modellimaailmas kohanenud.

Päris modellinduses ei saa endale lubada hilinemist, sissemagamist ega suhtumist, et «täna on mul isiklikud plaanid ja ma ei viitsi agendiga kohtuma minna, lähen mõni teine kord» - aga teist kõnet enam ei tule, sest paraku on agentide telefonimärkmikud teiste pürgijate numbreid täis...

Foto: Deja Vu

Modellisaate võitja on esialgu kõigest selle saate võitja.

Ta ei ole veel diiva ega printsess. Pärast saadet hakkab agentuur teda kohtlema võrdselt kõigi nendega, kes on seal juba hingekirjas. Alles siis, kui ta saab esimesed päris tööd ja end õigustab, hakatakse teda kunagi ehk ka staarina kohtlema.

Foto: Erlend Staub

Staariks saada on lihtsam kui staariks jääda

Nagu meie kohtunikudki on ühe suure erinevusena saate ja nn päris maailma vahel välja toonud - kui muidu pigem eelistatakse, et modell ülearu silmi ei pööritaks ega lobiseks, on saates vaja televaatajale kirjeldada, mis on Sinu tunded ja mõtted.

Seal on vaja kogu aeg ja palju rääkida ning nii võib mõnelgi võistlejal võtteperioodi teiseks pooleks juba staarikompleks tekkida, sest kogu aeg keerleb tegevus ainult tema ümber. Toimetaja jookseb tal sabas ja aina tahab teada: «Kuidas sul täna tuju on? Millest sa shoodi ajal mõtlesid?»

Mõnele võistlejale on see ka kergelt pähe löönud. Kaamerameestega ülbitsetakse, toimetajaid koheldakse nagu isiklikke kammerteenreid, juuksuri või fotograafi karmim sõna paneb tujutsema...

Ja mõni võistleja loodab üpris naiivselt, et telesaates talle osaks langenud ülevoolav tähelepanu jätkub automaatselt ka väljaspool saadet.

Tegelikult ei saa ühestki tõsielushow`st väljunud inimene olla kindel, et võtete ajal juba harjumuseks kujunenud tähelepanu teda saatma jääbki.

Ükski asi siin maailmas ei juhtu tühjast kohast. Aga nii karmilt kui see ka ei kõla, on telesaatest saadud kuulsus esialgu nagu tühi kott, mis pärast eesriide sulgumist ei seisa enam ise püsti.

Kui mõned võistlejad on eestlaslikult tagasihoidlikult tänulikudki, et tähelepanu vaibub (kui ise nö kätega ei vehi ja pasunat ei puhu, möödub seda sorti telekuulsus imekiiresti), siis osa ei suuda kuidagi kohaneda, et saade on nüüd läbi, telekanali promoveskid tuurid maha tõmmanud ja ajakirjanike kõnesid tuleb ainult mõnikord haruharva.

Foto: Erlend Štaub

Nüüd on kohe, kohe eetris juba uus hooaeg, põnevamaks ja aktuaalsemaks saavad uued näod ja nimed.

Meie fännidki, kes te seda postitust loete - öelge ausalt, kui paljusid 1. või 2. hooaja võistlejaid te täna peast nimetada oskaksite?

Foto: Anu Hammer

Mida teha, et pärast saadet «orbiidile» jääda?

Tuleb leppida sellega, et see saade sai läbi ja sellel ei saa lõputult liugu lasta, sest publik on juba edasi liikunud. Seega tuleb endale leida uus alus, miks Sa üldse kuulus oled ja mispärast peaksid ajakirjanikud ja lugejad-vaatajad Sinu vastu edaspidigi huvi tundma.

Väga tore, kui suudad endale rajada modellikarjääri. Sellest saabki Sinu baas, põhjus, miks Sa oled «keegi» ja väärid kohta showbusinessi päikese all. Selleks on Sul saates ka võimalus ja kui oled töökas ja tark, kasutadki neid kontakte ära.

Aga kui modellikarjäär ei õnnestu ja ikkagi tahaks veel tuntust nautida?

Siis tuleb leida endale midagi muud. Sobid ehk telesaadet juhtima? Osaled mõnes uues saates? Kasutad saate võtetel saadud tutvusi ja sebid endale episoodilise rolli seriaalis või filmis? Avastad endas muusikutalendi?

Foto: Erakogu

Ühesõnaga - tee midagi, mis teeks Sind kellekski, kelle vastu publik võiks huvi tunda.

Mida mitte mingil juhul teha ei tohiks, on meeleheitlik rapsimine ja enda nime odavkaubaks devalveerimine ehk ajakirjanikele endast aina jaburamate «uudiste» ettesöötmine, mis lõpuks paratamatult enam kedagi ei huvita. Keegi ju ei unista Farmi-Gabrieli kuulsusest ehk olla nagu mingi pulmatola.

Foto: SCANPIX

Kokkuvõtteks: kuulsus modellina või showbusinessis on üsna keeruline ja karm mäng, kus võib nii võita kui ka haledalt kaotajaks jääda. Õnn soosib tugevaid ja sihikindlaid. Aga miks Sa ei võikski just selline olla?

Loe lisaks SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles