Mehed ei ole Marsilt ja naised Veenuselt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Iisraeli Tel Avivi ülikooli uuring lükkas ümber levinud ütluse, et mehed on Marsilt ja seega sõjakad ning naised Veenuselt ehk seega leebed.

Aju-uurijate sõnul on nii meeste kui naiste ajuehitus selline, et selles on nii mehelikke kui naiselikke tsoone ja ajutegevust, edastab The Telegraph.

Uurijad on veendunud, et enamiku inimeste aju on segu mehelikest ja naiselikest, osadel võivad olla ülekaalus lihtsalt naiselikud, osadel aga mehelikud ajutegevuse jooned.

«See, et mehed on Marsilt ja naised Veenuselt, on väga levinud ütlus. Meid huvitas kogu aju, mitte vaid need struktuurid ja ajutegevus, mis on mehelikkuse või naiselikkuse poole kaldu,» teatas aju-uurija Daphna Joel.

Teadlastemeeskond uuris ajuskaneeringu abil 1400 inimaju, keskendudes nende anatoomiale ja ka sünapsitele.

Analüüsiti ajukoe paksust ja aju erinevate osade suurust. Samuti jaotati ajud kas domineerivalt mehelike tsoonidega, domineerivalt naiselike tsoonidega või segatsoonidega.

Uurimine näitas, et enamik asjusid olid meestsoonide ja naistsioonide segu, mitte ei olnud mehelikud või naiselikud tsoonid ülekaalus. Selliseid ülekaalus tsoonidega ajusid oli uuritute hulgas vaid kuus protsenti.

Teadlaste sõnul ei saa inimaju jagada kas mehelikuks või naiselikuks, pigem on aju segu neist kahest.

USA California ülikooli neuroteadlane Larry Cahill lisas, et kuigi inimajus on esindatud nii mehelikud kui naiselikud tsoonid, toimuvad ajuprotsessid ikka vastavalt sellele, kas ollakse mees või naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles