Robin Williamsi lesk rääkis mehe viimastest päevadest: ta teadis, et on mõistust kaotamas

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robin Williams ja Susan
Robin Williams ja Susan Foto: SCANPIX

Näitleja Robin Williamsi lesk Susan ütles, et tundis, kuidas mees oma viimastel päevadel «kaugemale ja kaugemale eemale libises».

Susan kirjeldab The Timesis avaldatud artiklis, kuidas 2014. aasta augustis enesetapu sooritanud näitlejal oli raske leppida, et tema mõistus on kadumas. Williamil diagnoositi Parkinsoni tõbi ja talle öeldi, et kui ta õiget ravi saab, oleks tal veel «kümme head aastat».

Robinil oli aga mitmeid sümptomeid nagu kõhukinnisus, kõrvetised, ärevushäire ja unetus. Eriti raske oli öösiti: «Kui meil vedas, saime magada kaks tundi ja seejärel hüppas ta üles. Ta oli alati ärkvel ja valmis vestlema. Tavaliselt tekkis ta luululine hirm või paranoia, millest ta lahti ei saanud, ning see tuli ikka ja jälle lahti rääkida.»

Williams oli mõned kuud enne surma ärevuse ja magamatuse tõttu täiesti kurnatud.

«Ta sai iseenda peale vihaseks, et kontrollimatud hirmud ja paranoia teda laastasid. Näiteks võis ta tuppa astudes täielikult tarduda. Tal oli kõrini, et ta ei suutnud rääkida või mõnikord tükk aega liigutada. Selgusehetkedel rääkis ta mulle, kuidas ta ei suutnud välja murda oma luuludest. Tema aju ründas teda,» kirjeldas Susan.

Abikaasa surmapäevast rääkis Susan järgmist: «Pärast kiirabi lahkumist jäin temaga toas korraks üksi. Teda mõistmata mõistsin teda täielikult. Ütlesin talle: «Ma pole sinu peale pahane. Ma ei süüdista sind üldse. Mitte karvavõrdki. Sa võitlesid ja sa olid tohutult vapper. Armastan sind kogu südamest!»»

Pärast abikaasa surma sai Susan teada, et mehel oli ka dementsus Lewy kehakeste haigusest, mille kohta asjatundja ütles, et see oli «justkui vähk igas organis». «Ta oli mõistust kaotamas. Ta teadis seda, ehkki ta ei teadnud põhjust, ja ta ei saanud sinna midagi teha,» lisas Susan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles