Islamiriigiga liitunud naise ema: sünnitasin koletise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mosleminaine
Mosleminaine Foto: SCANPIX

Äärmusrühmitusega Islamiriik liitunud noore venelanna ema andis intervjuu, milles sõnas, et sünnitas koletise, kuna tema tütrest on saanud terrorismi ülistav džihadist.

Siberist Nižnesortõmskist pärit 20-aastane Fatima Džafarova ülistas sotsiaalmeedias Pariisi terrorirünnakuid ja Venemaa lennukiga toimunud plahvatust Egiptuses Siinai poolsaarel, edastab Daily Mail.

Süüriasse Raqqasse põgenenud Džfarova seisukohad tekitasid venelastes viha ning tema kohta kirjutati, et ta on džihadistide hoor ning sooviti, et ta põrgus põleks.

Naise ema, 41-aastane Šahla Boškarjova meenutas intervjuus, et tütre taltsutamiseks tuli ta kodus kettidega radiaatori külge kinni panna.

Džafarova radikaliseerumine sai alguse, kui ta kohtus Islamiriigi värbajaga, kes sõnas talle, et kui naine Süüriasse läheb, siis saab temast ta neljas naine.

Ema sõnul õnnestus tütrel põgeneda ning Süüriasse reisida.

«Mitte ükski ema ei peaks tundma, mida mina tunnen praegu. Emad ei tunnista, et nende lapsed võivad koletised olla, kuid me oleme need koletised sünnitanud,» tõdes venelanna.

Boškarjova kardab, et ta tütar jagab sama saatust kahe Viinist pärit teismelise tüdruku Samra Kesinovici ja Sabina Selimoviciga, kes samuti põgenesid Süüriasse Islamiriigi juurde. Üks tüdrukutest hukkus lahingutegevuses, teise aga peksid džihadistid surnuks.

Ema sõnul asus ta tütar Surguti ülikooli õppima, kuid siis kohtus mehega, kes kasutab enda kohta nime Abdullah.

Boškarjova andmetel on ta tütar nüüd selle mehe neljas naine ning kui ta tahaks Süüriast tagasi kodumaale tulla, siis teda ei lubataks, sest ta teab liiga palju.

«Nad ei jätaks teda ellu, vaid laseksid maha. Tean, et ma ei näe teda enam kunagi,» jätkas ema.

Fatima kasvas üles põhiliselt emaga, kuna ta vanemad olid lahku läinud. Ema on küll moslem, kuid ta ei palveta. Isa ja kasuisa on vene õigeusklikud.

Ema sõnul meeldis ta tütrele ilusaid riideid kanda, kuid kuidas ta on harjunud mosleminaiste kogu keha katvate rõivastega, ei ole emale teada.

Kui Fatima oli kolm kuud õppinud ülikoolis, toimus temas muutus. Ta keeldus jõulude tähistamisest ja lõhkus jõulukuuse. Üsna pea hakkas ta kandma mosleminaiste rõivaid ning keeldus ema telefonikõnedest.

Abdullah palus Boškarjovalt ta tütre kätt, selgitades et tal on varasemast kolm naist, kellest igaühega on kolm last. Ema keeldus oma tütart äärmusmoslemile andmast.

Mees olevat öelnud, et hoolimata oma varasemastest naistest, kellest üks on rase, armastab ta vaid Fatimat.

Ema sõnul ei suutnud ta sundida tütart loobuma selle mehega abiellumast.

Radikaliseerunud tütar ähvardas ema, et ta «moslemivennad» tulevad ja tapavad nii tema kui ka teised valeusulised. Ema sõnul kaotas ta tütre, sest tema ees oli koletis, keda ta enam ära ei tundnud.

Venemaa julgeolekuteenistus (FSB) kinnitas Fatima Džafarova põgenemist Süüriasse.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles