Maa on ümbritsetud tumeaine «karvadega»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutijoonistus Maad ümbritsevatest tumeaine «karvadest»
Arvutijoonistus Maad ümbritsevatest tumeaine «karvadest» Foto: Youtube

USA kosmoseagentuuri NASA Jet Propulsion Laboratory teadlaste uuringu kohaselt võib Maa olla ümbritsetud tumeaine «karvadega».

Astronoomid arvates leidub müstilise ja nähtamatu tumeaine, mis ei peegelda ega neela valgust ja mida leidub tavaainest kuus korda rohkem,  pikki «karvu» kogu universumis, edastab Live Science.

 «Need «karvad» on arvatavalt märgatavalt pikemad kui meie päikesesüsteem ning meie galaktika tumeaine «karvad» ulatuvad sellest väljapoole, kohtudes teiste galaktikate «karvadega»,» teatas kosmoseteadlane Gary Prézeau.

Prézeau  tegi arvutisimulatsiooni, milles uuris, kuidas need tumeainejoad võivad meie süsteemi planeetide, kaasa arvatud Maa juures paikneda.

Sellised tumeainekogumikud tekivad, kui osakestevood jõuavad Maa või teiste planeetide lähedusse või liiguvad läbi nende. 

Maa puhul asuvad «karvade» alguspunktid meie planeedist ühe miljoni kilomeetri kaugusel, kuid lõpp-punkt on kaks korda kaugemal ehk kahe miljoni kilomeetri kaugusel.

Võrdluseks: Kuu liigub Maast keskmiselt 385 000 kilomeetri kaugusel.

«Kui me suudaksime teha kindlaks nende «karvade» alguspunkti, siis saaksime saata neid uurima sondi ja saada kummalise tumeaine kohta rohkem informatsiooni,» teatas Prézeau.

Ta lisas, et jaheda tumeaine uurimine annaks ka planeetide ja teiste kosmiliste kehade liikumise ja käitumise kohta uut infot.

Kuigi tumeaine kohta on vähe infot, arvatakse et seda on märgatavalt rohkem kui nähtavat ainet, mida olevat universumis vaid umbes 15 protsenti.

Universumis on ülekaalus tumeaine, mida seostatakse universumi alguse Suure Paugu ja seni toimuva universumi laienemisega.

Wikipedia: tumeaine ehk varjatud aine on aineliik füüsikas, mida ei ole näha, kuid mida on tunda tema raskusjõu tõttu. See tähendab, et ta osaleb gravitatsioonilises vastasmõjus tavaainega, kuid ei kiirga valgust ega muud elektromagnetkiirgust ning on seetõttu nähtamatu optilistele, infrapuna- ja raadioteleskoopidele.

Astronoomiliste vaatluste põhjal oletatakse, et tumeaine moodustab umbes 83 protsenti universumis leiduvast ainest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles