Aasta Ilulooja tiitli võitja Karmen Pedaru: minust võiks saada korralik toidukriitik

Anu Saagim
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ly Ranne nimeline Ilulooja auhind, Ivo Lille klaasskulptuur ja 1000 eurot, anti neljapäeval, 26. novembril Kultuurikatlas pidulikult üle maailmakuulsale eestlannast tippmodellile Karmen Pedarule.

Karmen Pedaru, palju õnne! Sind pärjati just Ly Ranne nimelise Ilulooja 2015 aastapreemiaga! Kuivõrd see sind üllatas ja palju sulle üldse on varasemalt auhindu või tiitleid tehtud töö eest jagatud?

See tuli mulle väga suure ja meeldiva üllatusena - esmakordselt saada nii suure tunnustuse osaliseks Eestis! Minu jaoks on aga eriti tähtis antud ürituse põhiidee - toetada Eesti Vähiliitu. Abivajajaid on palju ja see kole haigus ei küsi ei vanust ega sugu, see võib tabada meist igaüht. Seepärast püüdsin anda ka omaltpoolt kõik, et seda ettevõtmist toetada.

Karmen, oled üks kuulsamaid nägusid, kes pisikesest Eestist maailma murdnud. Selleks on vaja kindlasti terasest närve, metsikut teotahet ja loomalikku julgust. Sa oled nii noor! Kellelt või kust oled kõik selle pärinud?

Mul on alati olnud väga tugev iseloom. Modellinduse kohapealt olen ma alati endale öelnud, et mitte igaühele ei anta sellist võimalust ja tuleb võtta, mis võtta annab!

Foto: Erlend Štaub

Karmen, sa pole end Eesti ajakirjanduses eriti eksponeerinud, on see uhkus või tagasihoidlikkus või hoopis hirm? Online`is avaldatud modelliuudiste juures on tihti hate`i - inimeste arvates tuleks justkui tippmodelli leib üsna kergesti lauale. Arvatakse, et sinagi ei pidanud oma karjääri pärast eriti pingutama. Leidis ju modelliagentuuri omanik Margit Jõgger sind Tallinna Draamateatri garderoobist ja viskas kohe maailma suurimatele lavadele. Kas tõesti käis kõik nii lihtsalt nagu muinasjutus?

Ajakirjandus on alati olnud minu jaoks pisut hirmuäratav. Tihti püütakse isegi kõige meeldivamatest teemadest välja imeda midagi hirmuäratavat. Modellinduse kohapealt arvatakse, et kõik see toodi meile kandikuga ette. Jah, mingil määral on see tõsi, et saavutasin kõik tänu sellele milline ma välja näen, aga tegelikult olen ka ise piisavalt palju vaeva näinud, et jõuda sinna, kus ma täna olen. 

Modellindus ei ole muinasjutt ja inimesed, kes pole sellega igapäevaselt seotud, on seda väga raske seletada. Ütleme siis nii, et tõeline modellindus pole hobi vaid TÖÖ! Aga mulle see töö meeldib ja loomulikult on siin ka väga palju plusse.

Kuidas sa üldse suhtud kadedusse, sest kõrvaltvaatajale tunduvad moelavadel tippivad kaunitarid igatahes maailma kadestamisväärsemate inimestena, kel on unelmate töö? Või ma eksin?

Kdedus on mulle tundena võõras, Anu, ma olen täiesti kindel, et ka sina oled kohtunud inimestega, keda vaevab kadedus. Keda kotib!

Kas kunagi võiksid sinu elus tuuled pöörduda? Sul on Rooma kodu lisaks nüüd ka pesa Tallinnas. Kas tihedam side Eestiga toob sind edaspidi rohkem meie avalikkuse ette? Võiksid sa ehk kunagi astuda ka meie kohalike moeloojate moelavadele või osaleda fotosessioonidel siinsamas pisikeses Eestis?

Kodus viibin ma ikka koduigatsuse, sõprade, kauni Eestimaa pärast, mitte avlikkuse ette pääsemise pärast.

Kas sind tuntakse ka Tallinna tänavatel ära? Kas sind jälitavad paparatsod?

Ma ei arva, et inimesed mind ära tunnevad ja paparatsosid pole ma ka siinmail märganud.

Foto: Erlend Štaub

Millest sa elad ja hingad? Ehk siis see klassikaline küsimus - mida sa tarbid, et nii superlux välja näed?

Ma armastan massaaži, sauna, šampanjat - kõike seda lihtsalt nautida. Kui tahan aga superlux välja näha, siis nädal aega vaid rohelised joogid.

Milline on sinu kõige suurem fetiš?

Massaž.

Lugesin ühest intervjuust, et moe-show`sid sa enam tegelikult ei tee. Kas need on tõesti nii närvesöövad ja väsitavad või teenib lihtsalt suurte moekampaaniate pildistamisega kordades rohkem vähema vaevaga?

Ma oled teinud tuhandeid moe-showsid. Lihtsalt tuleb aeg, kus enam lihtsalt ei tee neid. Võib-olla valin vaid paar tükki hooajal. Ja uusi tüdrukuid tuleb ka kogu aeg peale ja... See muutub nii tavaliseks ja lõpuks polegi neid enam vaja teha. Raha ja väsimusega pole siin siiski miskit pistmist. 

Mis on modellinduses kõige raskem ja kaua sa veel jaksad? Kas vahel on mõõt ka nii täis saanud, et tahtmine on tulnud totaalne kannapööre teha?

Mõõt on loomulikult vahel täis saanud nagu meist igaühel oma tööd tehes, aga ma jaksan veel, sest olen noor ja naudin seda mida teen.

Oled sa mõelnud, mis võiks olla sinu lukutse numer kaks? Milline töö sind lisaks modellindusele innustaks?

Ma arvan, et minust võiks saada korralik toidukriitik.

Eesti modelle kõnnib maailma moelavadel üksjagu ja kindlasti tuleb neid veel robinal juurdegi. Mis oleks paar rusikareeglit alustavale või miks mitte ka modellikarjäärist alles unistavale noorele tüdrukule?

Praegu on tõepoolest tulnud Eestist mitmeid edukaid modelle juurde. Nad teevad super hästi oma tööd ja kohtunud olen isiklikult näiteks väga laheda Alexandra ja Harlethiga.

Lihtsaimad reeglid on, et tee tööd naudinguga ja pea meeles, et oled üks lucky girl  ja naudi seda sajaga!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles