Vlad Parshin ansamblist Motorama: loodan, et muusika suudab midagi muuta

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Motorama
Motorama Foto: Maria Bartulis

Sel nädalavahetusel annab Eestis kaks kontserti Vene uue muusika üks rahvusvaheliselt edukamaid artiste, postpunk-bänd Motorama. Reedel, 27. novembril esineb Vene indie-ime Tallinnas klubis Rock Cafe toimuval Tallinn Music Weeki klubikontserdil ning laupäeval, 28. novembril Tartu muusikanädalal Genialistide klubis. 1980ndate Manchesteri postpunk’i ja Nõukogude Venemaa uue laine pärandist mõjutatud kõlapildi, esteetika ja hoiakutega üleilma kriitikute poolehoiu pälvinud grupi Tallinna kontserdi erikülaliseks on indiroki nelik Junk Riot.Ühise ülesastumise eel esitas Junk Rioti helehäälne solist Vadim Ivanov mõned küsimused Motorama esibaritonile ja ideoloogile Vlad Parshin’ile.

Kuidas möödus su lapsepõlv? Millistes oludes kasvasid?  

Kasvasin üles koos ema, isa ja vanaemaga Doni äärses Rostovis, täitsa mõnusates oludes. Luusisin ringi, mängisin jalgpalli, harrastasin võitluskunste ja ujumist. Vanemad tegid kõvasti tööd, aga mingi nipiga õnnestus neil pea kogu oma vaba aeg mulle pühendada. Igal aastal käisime perega Musta mere ääres. Mu ema oli võõrkeelte õpetaja ning inglise keele tõlk, isa kunstnik ja arhitekt, vanaema vene keele ja kirjanduse õpetaja.

Milline muusika sulle lapsena meeldis? Kuidas maitse-eelistused muutusid ning kuidas sündis idee luua oma bänd?

Milllagi 90ndate alguses hakkasin tänu isale päris palju muusikat kuulama. Meil oli kodus palju vinüüle ja CD-plaate – Lenard Cohen, Kraftwerk, Iggy Pop, Pet Shop Boys, muidugi ka kõiksugu nõuka muusikat nagu Muslim Magomajev, Alla Pugatšova, Bravo, hea valik filmimuusikat jne. Hiljem hakkasin lugema muusikaajakirju OM ja Ptjutš, mille vahendusel avanesid kõrvad sellistele bändidele nagu The Smiths, New Order, Pulp, Blur jpt. Siis kinkis vanaema mulle elektrikitarri ja keskkooli lõpus proovisime sõpradega juba mingeid lugusid kirjutada. 00ndate alguses avastasin briti nädalalehe NME ja selle aja tegijad The Strokes, Modest Mouse, Ikara Colt, McLusky jt. Sel perioodil hakkas kujunema ka aimdus, millise kõla ja imagoga bändi võiksin ise teha.

Kuidas sünnivad Motorama lood? Kas jämmite koos proovikas või kirjutad lood omaette kodus valmis?  

Salvestan lugude demod kodus, pärast mängime need proovis läbi. Vahel võib algmaterjal küll tundmatuseni muutuda, aga jämmimine ja improvisatsioon pole minu rida.

Kas Motorama klannis tuleb ka tülisid ette? On teil bändis oma must lammas?

Me ei tülitse. Tunneme teineteist piisavalt hästi ja kui kellelegi miski ei meeldi, katsume asjad rahuliku aruteluga paika saada. Või siis lihtsalt selleks korraks pillid kotti panna.  

Kas kuulad palju uut muusikat? Kas väsid vahel muusikast?  

Püüan kuulata, eriti venekeelset uut muusikat, see ei tüüta mind kunagi ära. Alati pole muidugi aega sünevenult kuulata.

Utro, Bergen Kremer... Miks sa teed erinevaid kõrvalprojekte, selle asemel, et kogu loomingut Motorama nime all välja lasta?  

Need pole kõrvalprojektid, võtan neid ise kui täiesti teisi bände. Neis on teistsugune energeetika, teistsugused emotsioonid, keel ja hing.  

Lemmiktoit?  

Borš, mida mu naine vanaema retsepti järgi valmistab.  

Lemmikkirjanik?

Ühte kindlat ei ole, aga meeldivad Bulgakov, Dumas, Bunin, Gogol, Leskov, Šalamov. Praegu olen eriti sisse võetud Tolstoist.   

Mis seesinatses maailmas kõige rohkem nördimust valmistab? Millega sa ei suuda leppida?  

Ei suuda leppida julmusega nõrgemate ja kaitsetute vastu.

Kas usute, et muusika suudab midagi muuta? Iseend, maailma, mida iganes?

Loodan küll. Otsin pidevalt sellele küsimusele vastust.  

Motorama rahvusvaheline edulugu sai  hoo sisse 2012. aastal festivalil Tallinn Music Week, kus neil õnnestus sõlmida leping Prantsuse sõltumatu plaadifirmaga Talitres. Nüüdseks on Talitres üllitanud juba kaks Motorama täispikka albumit, sealhulgas tänavu üleilma muusikaväljaandeilt kiitvaid arvustusi pälvinud «Poverty», mida tutvustava Euroopa tuuri raames ka Rock Cafe’s ja Tartu muusikanädalal üles astutakse. 

Uksed Rock Cafe kontserdile avatakse reedel, 27. novembril kell 20:00. 

Lisainfot ürituse kohta leiate Facebookist.

Laupäeval, 28. novembril esineb Motorama Tartu muusikanädala raames Tartus Genialistide klubis. Lisainfo www.tartumuusika.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles