Video: kas Tutanhamoni hauakambrist leitakse Nofretete matmispaik?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Egiptuse kuninganna Nofretete büst
Vana-Egiptuse kuninganna Nofretete büst Foto: SCANPIX

Egiptuse antiigiasjade ministeeriumi teatel alustatakse täna Vana-Egiptuse vaarao Tutanhamoni hauakambris uusi uuringuid, mis kestavad laupäevani.

Kolme päeva jooksul loodetakse jõuda jälile saladusele, kas kambris võib olla veel üks matmispaik, edastab Discovery News.

Antiigiasjade ministri Mamdouh al-Damaty sõnul näitavad varasemad kivimiteuuringud ja iidsed ürikud, et sinna võib olla maetud ka kuulus kuninganna Nofretete.

«Võimalik, et oleme sajandi avastuse jälil. Uurimises kasutatakse radarit ja infrapuna termograafiat,» selgitas minister.

Egiptuse ja Briti arheoloogid käivitasid Tutanhamoni matmispaigas uue uuringu pärast inglasest egüptoloogi Nicholas Reevesi väidet, et hauakambris võib olla veel üks seni avastamata matmispaik, kus on alles nii muumia kui hauapanused.

See paik asub matmiskoha lääne ja põhjapoolses osas.  

Reeves on veendunud, et tegelikult ehitati matmiskamber esmalt hoopis Nofretetele, mitte Tutanhamonile, kes suri väga noorena ja ootamatult.

Tutanhamon oli Vana-Egiptuse vaarao 18. dünastiast ja ta valitses umbes 1332– 1323 eKr. Ta oli ligi kümme aastat valitseja ning suri 19-aastasena.

Arheoloogid arvasid juba varem, et Tutanhamon maeti kiirustades ja kohta, mis ei oldud ehitatud temale. Sellele viitavad näiteks hauakaunistused ja kirjutised.

Reeves ja ta kolleegid uurisid septembris hauakambrit visuaalselt ning selle kuu alguses tegid seal uuringuid ka Prantsusmaa arheoloogiliste uuringute keskuse ja Kairo ülikooli teadlased.

Uuringud näitasid matmispaiga kivimite struktuuris ja soojuses erinevusi ehk seega võib olla seinte taga suuri ruume, kus toimub õhuringlus.

Nüüdse uurimise tulemused avalikustatakse Luxoris 28. novembril.

Tutanhamoni hauakambri avastas Kuningate orust 1922. aastal inglasest arheoloog Howard Carter ning tegemist oli sensatsioonilise leiuga, sest säilinud olid nii vaarao muumia kui hauapanused.

Vana-Egiptuse kuninganna Nofretete (umbes 1370 – 1330 eKr) oli Tutanhamoni kasuema ja vaarao Amenhotep IV abikaasa.

Tema nimi tähendas, et «ilus (täiuslik) naine on sündinud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles