Prantsuse poliitikute sõnul peaksid imaamid palvusi läbi viima prantsuse keeles

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imaam palvust läbi viimas
Imaam palvust läbi viimas Foto: SCANPIX

Prantsusmaa poliitikute arvates peaksid riigi mošeedes imaamid pidama palvusi mitte araabia, vaid prantsuse keeles.

Sellise ettepanekuga tulid välja nii parempoolsed kui vasakpoolsed pärast Pariisi 13. novembril raputanud terrorit, edastab The Local.

Prantsusmaal arvatakse, et mošeed on need paigad, kust võrsub ekstremism ja terrorism ning araabiakeelsete palvuste keelamine aitaks seda ennetada.

Prantsuskeelsete palvuste toetajaks on näiteks sotsialistist poliitik Julien Dray, kes on ka rassismist teavitava organisatsiooni SOS Racism kaasasutaja.

«Imaamide palvuseid tuleb rohkem kontrollida. Seni on mošeedes palvetatud araabia keeles, kuid Prantsusmaa pinnal tuleks seda teha prantsuse keeles. Juutide templites toimuvad palvused mitte heebrea keeles, vaid prantsuse keeles,» selgitas poliitik.

Vasakpoolsete radikaalide partei juht Jean-Michel Bayet on samal arvamusel, et Prantsusmaal peavad kõikide religioonide palvused toimuma prantsuse keeles.

Prantsusmaa endine peaminister Alain Juppé sõnas, et tuleb leida põhiseaduses punkte või lisandusi, mille abil saaks Prantsusmaa imaamidelt nõuda prantsuse keeles palvuste läbiviimist.

Oma sõna ütles imaamide prantsuse keele kasutamise kohta ka paremäärmusliku partei Front National juht Marine Le Pen.

«Ei peaks olema raske nõuda imaamidelt prantsuskeelseid palvusi, sest siis on kergem võidelda ekstremismiga,» teatas Le Pen.

Prantsusmaal kehtivad aga alates 1905. aastast seadused, mille kohaselt on kirik riigist lahus. Seega tekib küsimus, kuidas riigivõim saab teha palvustel kasutatavate keelte kohta ettekirjutusi.

Osa Prantsusmaal islamijuhte nimetas poliitikute nõudmist provokatsiooniks.

«Need poliitikud valavad lihtsalt õli tulle ja vaatavad, mis juhtub. Imaamidele prantsuskeelsete palvuste nõude kehtestamine võib anda loodetule vastupidise tulemuse. Palvuse sõnum on tähtis, mitte keel, mida kasutatakse. Sõnum peab olema tugev, selge ning mõistma hukka nii ekstremismi kui terrorismi,» teatas Prantsusmaa mošeede organisatsiooni juht Mohammed Mraizika.

Prantsusmaa islamikogukondade organisatsiooni juht Anouar Kbibech sõnas, et imaamidele tuleks anda selline tunnistus, mis näitab, et tegemist ei ole ekstremismi õhutava usujuhiga.

2012. aasta andmetel on Prantsusmaal 2449 mošeed ning moslemitest elanikkonna suurus on 5 – 6 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles