Video: «Matrixi» Trinity arvates elame maatriksis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carrie-Ann Moss filmis «Matrix» Trinityna
Carrie-Ann Moss filmis «Matrix» Trinityna Foto: Youtube

Menufilmides «Matrix» tegelast Trinityt kehastanud näitlejanna Carrie-Ann Mossi sõnul elame me tänapäeval tõesti maatriksis, kuna meil on palju nutiseadmeid, milleta elu enam ette ei kujuta.

Ta tõi näite, et inimesed ei suhtel enam näost näkku nagu varasemal ajal, vaid on ninapidi kas mobiiltelefonis, süle- või tahvelarvutis.

Mossi sõnul tekib tal vahel tahtmine hüüda, et visake mobiil käest ja rääkiga omavahel nagu inimene inimesega.

Näitlejanna arvates kasvab nüüd üles laste ja noorte põlvkond, kes sõna otseses mõttes elavad maatriksis ja virtuaalmaailmas. Seega saab öelda, et suur osa maailmast on maatriks.

Mossi arvates on sotsiaalmeedias suhtlemine mõnevõrra ohtlik, kuna ei teata, kes on teisel pool. Seal võib olla nii sõber kui vaenlane, kuid kõige suurm oht on võimalus võtta erinevaid maske ja jääda anonüümseks.

Nii nutitelefonid kui teised tehnoloogilised abivahendid tekitavad kergelt sõltuvust.

Staari arvates on nutiseadmed tekitanud põlvkondade vahele lõhe, kuna vanemad ei pruugi nutisõltuvusest aru saada ja ei suuda lapsi virtuaalmaailmas elamisest päästa.

Mossi arvates on nii täiskasvanud kui lapsed pideva suhtlemise lõksus, mis ei lase neil kasvõi korraks eemalduda, sest ilma nutitelefoni ja teiste abivahenditena tuntakse end «elust mahajäänuna».

Trinity kehastaja tõi näite, et tema sõprade seas on neid, kelle lähisuhted toimivad läbi sõnumite ja sotsiaalmeedia ehk silmast silma suhtlemine on minimaalne. Seega ei ole inimesed enam otseses kontaktis inimestega, vaid masinatega.

1999. aastal valminud «Matrix» on ulme-märulifilm, mille peaosas on Keanu Reeves, Laurence Fishburne ja Carrie-Ann Moss.

Filmis on kujutatud kauget tulevikus, kus tehisintellekt on inimkonna allutanud ja pannud inimesed elama virtuaalreaalsusse. Masinad toituvad inimenergiast.

Arvutiprogrameerija Neo (Keanu Reeves) saab sellest teada ja liitub mässulistega, kes elavad reaalsuses ja kes tahavad masinatele vastu hakata. Neo kohtub virtuaalmaailmas tuntud häkkeri Trinityga (Carrie-Ann Moss), kes viib ta kokku mässuliste juhi Morpheusega (Laurence Fishburne). Neo jõuab nende abil reaalsesse maailma ja saab teada, et inimtsivilisatsiooni ei ole enam praktiliselt alles. Maailma valitseb tehisintellekt, mille inimkond lõi 21. sajandil, kuid intelligentsed robotid tõstsid mässu ja vangistasid inimesed, pannes nad elama virtuaalmaailma.

Videot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles