1700 aasta vanusel sõrmusel on kujutatud seksikat Cupidot

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cupido kuju
Cupido kuju Foto: Wikipedia.org

Briti aardeotsija leidis Tangley küla lähedalt antiikaegse sõrmuse, millel on kujutatud erootilise armastuse ja kire jumalat Cupidot.

Cupidot, kreeka keeles Eros, on kujutatud seismas ja tõrvikut käes hoidmas, edastab Discovery News.

Sõrmus pärineb 1700 aasta tagusest ajast, mil lõunapoolne osa Briti saartest kuulus Rooma impeeriumi koosseisu.

Sõrmuse leidis amatöörarheoloog metalliotsja abil, kes andis leiu üle asjatundjatele. Arheoloogide arvates on tegemist kullast ja oonüksist sõrmusega, mida võis kanda nii mees kui naine.

Cupido kujutis on graveeritud oonüksile, mida tuntakse nime all nicolo ning milles on segunenud tumedam ja heledam sinine.

Briti King´s College London arheoloogi John Pearce`i sõnul ei saa kahtlust olla, et tegemist on Cupidoga, sest sellel viitavad nii ta seljal olevad tiivad kui seksikas poosis alasti keha.

Cupido toetub elegantselt madalale keerdsambale ja hoiab teises käes tõrvikut. Pearce`i sõnul olid Vana-Kreekas ja Vana-Roomas sellised kujutised levinud.

Sõrmuse disain ja kuju viitavad, et see pärineb neljandast sajandist pKr.

Sõrmuse leidnud isik avastas selle metallidetektori abil 2013. aasta detsembris ning edastas leiu Ühendkuningriigis 1997. aastal asutatud organile Portable Antiquities Scheme, mis tegeleb kodanike poolt avastatud iidsete esemetega.

Suurbritannia seaduste kohaselt tohib Inglismaal ja Walesis otsida iidseid varandusi metallidetektori abil juhul, kui selleks on maaomaniku luba. Arheoloogidel peab lisaks maaomaniku loale olema ka riigi luba teha uurimistöid ja väljakaevamisi.

Leitud sõrmus puhastati ja restaureeriti ning seda saab tulevikus näha Andoveri muuseumis.

Briti ajaloolaste andmetel ulatub Cupido ja ta armastatu Psyche kujutamine kunstis ja ehetel tagasi 2500 aasta taha.

Cupido ja Psyhce armulugu kirjeldas oma raamatus « Asinus aureus» (Kuldne eesel) näiteks Rooma filosoof Apuleius teisel sajandil pKr.

Apuleiuse kohaselt oli Cupido noor ja atraktiivne mees, kellel oli vibu, nooled ja tõrvik. Ta külastas öisel ajal inimesi, kelles tekitas seksuaalset iha, lõhkudes nii abielusid.

Kui naist tabas Cupido nool, siis naine armus temasse.

Cupidole meeldis liikuda alasti ja see olevat vihastanud isegi ta ema, armastusjumalannat Venust.

Cupido sai lõpuks hakkama millegi sellisega, mis pani Venuse kannatuse tõeliselt proovile – ta rasestas sureliku naise Psyche.

Venus põlgas Psyhet, kuna inimesed pidasid Psyhet ilusamaks kui teda.

Venus sõnas Cupidole, et ta ei soovi Psychet oma miniana näha ning andis naisele ülesandeid, mis olid temale kui surelikule üle jõu käivad.

Psychele tulid appi erinevad jumalad ja jumalannad, kellel temast kahju oli ja aitasid ta Venuse kadalipust läbi.

Cupido pidi lõpuks seisma jumalate nõukogu ees, mida juhatas Jupiter ja ta palus neilt abi Psychega kokkujäämiseks.

Jumalate nõukogu andis Venusele käsu tagasi tõmbuda ja noored rahule jätta. Lisaks muudeti Psyche surematuks.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles