Berliin majutab põgenikud Ida-Saksamaa julgeolekuorgani Stasi endisesse hoonesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stasi hoone Berliinis
Stasi hoone Berliinis Foto: SCANPIX

Saksamaa meedia teatel majutatakse pealinnas Berliinis põgenikke Ida-Saksamaa julgeolekuministeeriumi (Stasi) endise peakorteri hoonesse, kus nüüd on põgenikekeskus.

Umbes 500 Süüriast, Iraagist ja Afganistanist pärit migranti pandi elama Stasi peamaja tiiba, kus kunagi asus välisluure osakond, edastab The Local.

Hoonesse saab majutada ajutiselt kuni 900 inimest.

«Ruume kasutatakse nüüd otstarbe kohaselt,» teatas Saksamaa Punase Risti esindaja Rüdiger Kunz.

Berliini sotisaalhoolekande amet ei ole seni soovinud põgenike majutamist Stasi hoonesse kommenteerida.

Berliinis asuv hoone oli Stasi legendaarse juhi Markus Wolfi «kuningriik». Lääneriikide luured nimetasid Wolfi «näota meheks», kuna neil puudus temast foto.

Wolf juhtis Külma sõja ajal DDRi luuret ligi kolm aastakümmet ja lõi laialdase spioonidevõrgustiku.

Wolfi käe all töötas rohkem kui 4000 luurajat ja agenti, kes suutsid edukalt Lääne-Saksamaa ja teiste lääneriikide valitsustesse ning teistesse riigiorganitesse infiltreeruda.

Saksa võimud majutavad põgenikke Wolfi «kuningriigis» umbes kolm kuud ja siis saadetakse nad edasi alalisse majutuspaika.

Lichtenbergi linnaosas asuvas Stasi hoones töötas selle hiilgeajal umbes 7000 inimest, kellest osa põletas pärast Berliini müüri langemist 1989. aastal seal saladokumente, et need lääne kätte ei satuks.

Saksa migrantsiooniameti teatel tuleb leida majutuskohad umbes ühele miljonile Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika põgenikule, kes sel aastal on juba Saksamaale saabunud või saabumas.

Oktoobris tehti Berliini ajaloolisest Tempelhofi lennujaama peahoonest, mis ehitati natsivõimu ajal, samuti põgenikekeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles