Jüri Nael kooseluseadusest: Eesti on ikka väga õigel teel

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Nael
Jüri Nael Foto: Kanal 2

Koreograaf ja tantsuõpetaja Jüri Nael märkis Kanal 2 saates «Kooseluseaduse pooldajad», et iga eestlase tutvusringkonnas on homoseksuaalseid inimesi, kuid nad lihtsalt ei tea seda.

Naela sõnul ei ole vaidlustes kooseluseaduse üle midagi halba, kuni sellega agressiivseks ei minda.

«Ma arvan, et kirg millegi eest seista on väga oluline, aga ka seal on oluline, kui agressiivseks või vägivaldseks mingisugune debatt läheb. Kui ikka kutsutakse, et peded ahju, siis see on juba ülekutse vägivallale, mida ei õigusta ükski maailmavaateline punkt,» märkis ta.

Alates vanusest 22, kui Nael Tallinnasse kolis ja oma esimese partneriga koos elama hakkas, pole ta kunagi varjanud oma orientatsiooni sõprade, kolleegide ja tudengite eest. 

«See on olnud minu ringkonna inimeste jaoks täiesti avalik informatsioon ja ma ei ole kunagi põrkunud kokku sellega, et keegi on suhtunud sellesse kuidagi vaenulikult või loobunud suhtlemisest. Selline homoviha, mis siin igalt poolt läbi käib, on võibolla tõesti minu jaoks pigem internetipõhine koht, kus mingisugune teatud seltskond käib väga raevukalt seda viha levitamas,» sõnas Nael.

«Ükskõik millisel eestlasel on vähemalt kaks-kolm geisõpra. Küsimus on ainult selles, et kas nad teavad või mitte, et need kolm head sõpra on geid,» märkis Nael.

Nael usub, et ühiskonnal võtab veidi aega, et samasooliste paaridega harjuda.

«Kuigi meil on veel debatid ja poolt ja vastuargumendid, on Eesti teinud ikkagi väga suure sammu edasi ja endistest sovjetiaegsetest riikidest oleme teinud kaks ilusat pikka sammu edasi. Ma arvan, et Eesti on ikka väga õigel teel,» ütles Nael.

«Kuni me ei tea, kes need inimesed on ja me ei kohtu nendega silmast silma või me ei näe, missugused inimesed nad on... et noh, milline on üks geipaar, eks ole? Võibolla, kui me näeme, et need on reaalsed inimesed, kellel on reaalsed tunded ja kes hoolivad üksteisest, siis märkame nende inimeste vahelist hoolivust ja see on asi, millega suudame suhestuda. Seni, kuni me neid inimesi ei näe, siis loomulikult meie peas hakkab tööle mõte, et mis toimub magamistoas - sest see on asi, mis eristab meid nendest,» seletas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles