Charlie Sheen - eluteatri näitleja

Märt Niidassoo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellest, et ta on HIV-positiivne, andis Charlie Sheen teada sel teisipäeval jutusaates «Today».
Sellest, et ta on HIV-positiivne, andis Charlie Sheen teada sel teisipäeval jutusaates «Today». Foto: SCANPIX

Kui üle-eelmise nädala lõpul hakkas USA kõmupress kirjutama HIVi-positiivsest Hollywoodi staarist – keskealisest valgest heteroseksuaalsest mehest, kes on ka paadunud peoloom ja oma arvukaid seksuaalpartnereid väidetavalt tahtlikult nakatanud –, pakuti sotsiaalvõrgustikes välja mitu nime.

Ent kui eelmisel teisipäeval teatas Charlie Sheen jutusaates «Today», et kuulujutud vastavad tõele ja ta on HIV-positiivne, ei tulnud see ülemäära suure üllatusena. 1980ndatel osatäitmistega filmides «Rühm» ja «Wall Street» tunnustust kogunud Sheen sai kiiresti tuntuks ka meelemürkide tarvitamise ja arvukate naissuhete poolest.

Samas on tema poisilik sarm jätkuvalt telepublikut köitnud. Seriaalist «Kaks ja pool meest», kus Sheen kehastab osaliselt omaenese elust inspireeritud tegelast, kujunes kiiresti kultussari nii Ameerikas kui ka Euroopas.

Sheeni koostöö «Kahe ja poole mehe» tegijatega lõppes 8. hooaja järel aastal 2011. Põhjuseks toodi Sheeni liiga pööraseks muutunud pidutsemine ja halvad suhted sarja looja Chuck Lorre’iga. Tagantjärele mõeldes võis Sheeni toona üle piiri lükata just oma haigusest teadasaamine. Nii oma lahkumist kommenteerides kui ka hilisemates intervjuudes on Sheen sarja ja selle tegijaid kiitnud ning lõpetamissüü enda kanda võtnud.

Sheeni avalik ülestunnistus haiguse kohta oli tema enda sõnul tingitud asjaolust, et paljud endised seksuaalpartnerid pressivad temalt juba aastaid vaikimise eest raha välja. Soojas ja südamlikus intervjuus avaldas Sheen lootust, et tema väljatulek on julgustuseks teistele HIV-positiivsetele. Ta teatas selge sõnaga, et on täiesti võimatu, nagu oleks ta aastate jooksul kedagi tahtlikult või tahtmatult nakatanud. Ja lisas, et on kõiki partnereid oma seisundist teavitanud, need kaks naist aga, kellega oli kaitsmata vahekorras, on tema ihuarsti hoole all.

See on ju ometi üks aus, hooliv ja suuremeelne mees, võib vaataja mõelda. Meeles tuleb aga pidada, et Charlie Sheen on näitleja, kellel oli kunagi eeldusi olla h e a näitleja.

Varasemates intervjuudes on ta kelkinud 5000 seksuaalpartneriga, nüüd aga jäi selles osas napisõnaliseks. Isegi seda, kui paljud inimesed temalt vaikimise eest raha nõudsid, ei suutnud ta otse öelda. Ainsana mainis ta, et on oma saladuse hoidmiseks pidanud väljapressijatele maksma rohkem kui kümme miljonit dollarit, ning rõhutas kohe, et see raha on ära võetud tema lastelt, mitte temalt.

Oma nakatumisest teadlikuks saamise kohta ütles Sheen, et see oli «umbes neli aastat tagasi». Arvestades aga, et paar lauset hiljem märkis ta, et HIV on kolm tähte, mida on keeruline omaks võtta, tundub väheusutav, et ta diagnoosimise aega täpsemalt meenutada ei suutnud.

Pärast paljastust on kõmulehed kirjutanud, et viimase paari aasta jooksul on näitlejal olnud umbes 200 partnerit. Seega võib Sheeni keerutamise taga olla soov kohtuhagisid vältida või nende arvu vähemalt vähendada.

Ent hagid tulevad. Kohe Sheeni intervjuu järel teatas kuus naist, et neile ei rääkinud näitleja oma seisundist midagi ja nad kavatsevad kohtusse pöörduda. Mõne päevaga on neile lisandunud veel neli saatusekaaslast. Charlie Sheeni eksabikaasa, näitlejanna Denise Richards, kelle abielu Sheeniga lahutati 2006. aastal, on öelnud, et teadis mehe haigusest juba aastaid. Nii on Sheeni paljastus täis vastuolusid, ning seda, mis aastate jooksul tegelikult näitleja magamistoas toimus, selgitab kohus. Kui tahtlik nakatamine kohtus tõendamist leiab, võib Sheeni oodata kolme kuni kaheksa aasta pikkune vanglakaristus

Sheen pole esimene heteroseksuaalne meeskuulsus, kellel on diagnoositud HIV, ja ega ta jää ka viimaseks.

1991. aastal diagnoositi HIV NBA superstaaril Magic Johnsonil. See lõpetas pea kohe tema korvpallikarjääri, sest 90ndate algul olid eelarvamused HIVi suhtes hullemad kui tänapäeval. Mitmed sportlased kartsid nakatumist ja keeldusid isegi samal väljakul mängimisest. Siiski on Johnson tõestuseks, et õige ravi ja eluviisidega võib HIVi kandja elada kaua ja täisväärtuslikult. Johnson on tänapäeval ka üks aktiivsemaid ja kuulsamaid HIVi-vastase võitluse aktiviste.

Ent kuulsa räppmuusika grupeeringu N.W.A. asutajaliikmele Eazy-E (kodanikunimega Eric Lynn Wright) lõppes haigus surmaga. 1995. aastal ei diagnoositud tuntud räpparil mitte HIV, vaid lausa aids. Wright sai oma haigusest teada, kui läks haiglasse kahtlaste astmahoogude tõttu. Mees, kellel oli kuue naisega seitse last, oli tuntud seksuaalpartnerite arvukuse poolest. Õnneks on kõik tema lapsed terved, Eazy-E ise aga suri vaid kuu pärast diagnoosi teadasaamist. Arvestades, et tegu oli mustanahalise räppariga ajastul, mil HIVi peeti ainult homoseksuaalsete inimeste haiguseks, oleks tema karjäär pärast diagnoosi avalikustamist kindlasti lõppenud.

Charlie Sheen

Kodanikunimega Carlos Irwin Estevez sündis 1965. aastal New Yorgis. Tema isa Martin Sheen ning vennad Emilio ja Ramon Estevez on samuti Hollywoodis tuntud nimed.

1994. aastal tunnustati Sheeni tähega Hollywoody kuulsuste alleel.

2000–2002 kehastas ta abilinnapead sarjas «Pöörlev linn» («Spin City»), mille eest sai Kuldgloobuse.

Sheen on olnud kolm korda abielus, tal on viis last ja üks lapselaps.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles