Pariisi terrori «arhitektiks» peetav Abdelhamid Abaaoud oli koolikiusaja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud Foto: SCANPIX

Prantsusmaa pealinnas Pariisis toimus 13. novembril mitu terrorirünnakut, milles hukkus 129 ja sai vigastada üle 300 inimese.

Prantsuse politsei teatel enesetaputerroristid hukkusid, kuid üks neist, Salah Abdeslam pääses põgenema ja teda otsitakse taga rahvusvaheliselt, edastab The Local.

Uurimine näitas, et Pariisi rünnakute «arhitektiks» ja koordineerijaks oli Maroko juurtega Abdelhamid Abaaoud.

1987. aastal Belgias sündinud ja Molenbeekis üles kasvanud Abaaoud kasutas enda kohta ka nime Abou Omar Soussi, mis viitab ta Maroko Sousse`i päritolule ning Abou Omar al-Baljiki, mis tõlkes on «Belgia Abu Omar».

Abaaoudi endiste koolikaaslaste sõnul oli ta koolikiusaja, kes pidevalt tekitas kaasõpilastele ja õpetajatele probleeme ning varastas õpetajate rahakotte.

«Ta oli väga vastiku iseloomuga kiuslik ja pahatahtlik tüüp, kes ei saanud teistega läbi,» sõnas endine koolikaaslane.

Allikas jätkas, et Abaaoud tahtis enda sõnul korda saata midagi erakordset ja tee selleks leidis ta radikaliseerumises.

«Ta saigi kuulsaks, kuid samas lõpetas eluküünla paljudel süütutel inimestel, mis on väga ebaõiglane,» nentis kunagine kaasõpilane.  

Pere sõnul elas Abaaoud väga kirjut ja mõnevõrra kuritegelikku elu enne, kui temast sai moslemiäärmuslane.

Abaaoudi isa teatel ütles pere temast lahti, kui ta võttis nende teadmata oma 13-aastase venna Younesi 2013. aastal Süüriasse kaasa. Mitmed väljaanded nimetasid Younesit maailma kõige nooremaks džihadistiks.

«Allahi nimel, miks ta pidi tapma süütuid inimesi? Meie pere on elanud Belgias õnnelikku ja jõukat elu. Abdelhamid häbitas meie hea nime ja tõi meile muresid kaela. Me ei soovi teda enam mitte kunagi näha,» sõnas isa Omar Abaaoud, kelle pere migreerus Marokost Belgiasse 40 aastat tagasi.

Prantsusmaa prokuratuur teatas eile, et Abdelhamid Abaaoud hukkus kolmapäevases Pariisi Saint-Denis linnaosas aset leidnud politseioperatsioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles