Video: «Lehmatüdrukust» sai Euroopa esimene naissoost enesetaputerrorist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hasna Ait Boulahcen
Hasna Ait Boulahcen Foto: Youtube

Sel kolmapäeval toimus Pariisi põhjaosas Saint-Denis Prantsuse politsei eriüksuse haarang eesmärgiga tabada 13. novembri terrorirünnakus kahtlustatavaid.

Politseioperatsiooni käigus lasi end kortermajas õhku 26-aastane naisterrorist Hasna Ait Boulahcen.

Maroko juurtega naine oli väidetavalt Pariisi veresauna «arhitekti», 27-aastase Abdelhamid Abaaoudi sugulane.

Mõlemad terroris kahtlustatud suutsid end politsei eest varjata rohkem kui neli päeva. Prantsuse prokuratuur teatas eile, et Abaaoud hukkus kolmapäevases politseioperatsioonis Saint-Denis. Naine ei soovinud end politsei kätte anda ja lasi end ta keha ümber olnud lõhkeainevestiga õhku.

Meedia ristis Ait Boulahceni pärast ta surma Euroopa esimeseks naisenesetaputerroristiks.

Briti ja Prantsuse ajakirjanikud intervjueerisid eile Ait Boulahceni pereliikmeid ja naabreid, kelle sõnul oli tegemist elurõõmsa noore naisega.

Naabrid kirjeldasid Pariisis Aulnay-sous-Bois´  elanud naist kui väga abivalmit ja sõbralikku. Üks naabritest kasutas tema kohta sõna «lehmatüdruk», kuna talle meeldis kanda teksaseid ja kauboikaabut.

Prantsuse väljaande Républicain Lorrain andmetel külastas naine veel paar aastat tagasi sageli Ida-Prantsusmaal asuvat Creutzwaldi, kus elas ta isa.

Isa naabrite teatel oli Ait Boulahcen jutukas ja avatud, kuid samas oli temas midagi, mis neid hirmutas.

«Teda kutsuti siis hüüdnimega Lehmatüdruk, kuna ta käis selliselt riides, kandes ka erinevaid kauboikaabusid,» lausus üks naabritest.

Teine naaber aga tõi esile fakti, et Ait Boulahcen ei olnud tavaline noor moslem, sest ta tarbis alkoholi ja riietus läänelikult. Samuti ei olevat teda mitte kunagi palvetamas ega koraani lugemas nähtud.

«Seda naist ei oleks saanud pidada enesetapupommitajaks. Lisaks jõi ta alkoholi, moslemitele on see keelatud,» nentis naaber.

Pere, sõprade ja naabrite sõnul tekkis naise käitumises ja välimuses muutus kaheksa kuud tagasi.

Lehmatüdruku riietuse asemel pani ta selga mosleminaiste traditsioonilised rõivad ja ta kattis pea rätikuga. Ta kirjutised sotsiaalmeedias muutusid aina äärmuslikumaks.

Belgia uudistelehekülg DH leidis Ait Boulahceni Facebooki leheküljelt pilte, millel ta poseerib erinevate relvadega. Ühe postituse kohaselt ülistas ta selle aasta veebruaris Pariisi juudi poes neli inimest tapnud äärmusislamisti ja tema leske.

Selle aasta alguses kirjutas naine sotsiaalmeedias, et «jumala käsu kohaselt peab ta Süüriasse reisima». Kuna rahapuudusel jäi see reis ära, otsustas ta liituda Euroopas tegutsevate noorte terroristidega.

DH andmetel töötas Ait Boulahcen 2011. aastal asutatud ehitusfirmas juhina. Möödunud aastal sattus see firma korruptsiooni, rahapesu ja terrorismiga seotuse tõttu Prantsuse võimude ja politsei vaatevälja.

Meedia andmetel emigreerusid naise vanemad Marokost Prantsusmaale 1973. aastal. Ta 58-aastane ema elab seni Pariisis, kuid Creutzwaldis elanud 75-aastane isa olevat kolinud juba poole aasta eest tagasi Marokosse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles