Galerii: «ETV 10 olümpiastarti» väärika 45. hooaja avapauk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval, 19. novembril toimus ETV sporditoimetuse ja Eesti Kergejõustikuliidu koostöös kergejõustikusarja «TV 10 olümpiastarti» väärikas 45. hooaja avamine.

Juba alates 1971. aastast korraldatav sari on maailmas ainulaadne noortesporti propageeriv võistlus ja vanim saatesari Eestis. Sarja korraldajad kutsuvad lapsi ja noori taas kaasa lööma!

Foto: ViktorBurkivski

Sünnipäevahõngulise 45. hooaja avamine toimus neljapäeval, 19. novembril Tallinna telemajas

Spordipoisse ja -tüdrukuid tulid avasündmusele innustama olümpiavõitjad Jüri Tarmak, Jaak Uudmäe, Erki Nool ja Gerd Kanter. Samuti EM-hõbe Rasmus Mägi, noorsoo EM-pronks Janek Õiglane ja noorte MM-pronks Hans-Christian Hausenberg koos vanaemast treeneri Kariniga.

Foto: ViktorBurkivski

Kohal oli sarja kuuevõistluse uus rekordiomanik Marit Kutman (Tartu Kesklinna Kool, treener Anne Mägi) koos isa Martin Kutmaniga (esimese hooaja võitja), sarja uus palliviske rekordiomanik Emely Karhu (Pärnu Mai Kool, treener Mihkel Lembit).

Foto: ViktorBurkivski

Osalejate seas oli ka sarja üks saatejuhte Raul Rebane, EKJLi president Erich Teigamägi, AS Kalev tegevjuht Kaido Kaare, sarjas osalenud Eesti jalgpallikoondise mängija ja FC Flora kapten Gert Kams ja Eesti võrkpallikoondise mängija Mari-Liis Graumann.

Foto: ViktorBurkivski

Avasündmusel nägi sarja esimese hooaja teletegijaid ja saatejuhte läbi aegade. Kohal olid ka maakondlike etappide korraldajad ja finaalis sportlasi võõrustanud Tallinna Kadrioru Saksa Gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja Margit Randver, kes on püstitanud rea Eesti rekordeid naiste teivashüppes.

Foto: ViktorBurkivski

Sarja ajaloost

Esimene sarja tutvustav saade oli ETV ekraanil 1971. aasta 12. oktoobril, teisipäeval, kell 20.15 reporter Tõnu Tammaru vedamisel. Saade kestis kakskümmend minutit ja selles tegi Tammaru ülevaate mitmevõistlusest Eestis ning märkis siis: «Lapsed, nüüd olemegi jutulõngaga teieni jõudnud. Näete, minu ees laual on palju mikrofone. See on sellepärast, et ma tahan, et mu hääl jõuaks igasse kooli, igasse kodusse, iga poisi ja tüdrukuni. Eesti Televisiooni algatusel ja haridusministeeriumi ja kehakultuuri- ja spordikomitee toetusel alustame uut saatesarja lastele «TV 10 olümpiastarti.»»

Foto: ViktorBurkivski

«TV 10 olümpiastarti» on sari, millel on oma telesaade, punktitabel, edetabel, maskott, lipp, toetajad ja fännid. See on mõnus võistlus, kus lapsed ületavad oma vanemate rekordeid.

Foto: ViktorBurkivski

Näiteks kahes perekonnas on maineka sarja võitnud nii ema kui ka tütar. Virge Viss-Treiel võitis sarjas finaali viis korda ehk 1978 - 1982 ning tema tütar Linda Treiel 2003 ja 2004. Deivi Jäärats-Šadeiko oli sarjas parim 1982. Tema tütred Grit Šadeiko võitis aastatel 2001 ja 2003 finaali ning Grete Šadeiko aastatel 2005-2007.

Foto: ViktorBurkivski

Võistlus pole täiendanud vaid kergejõustiklaste ridu. Olümpismi põhitõdesid järgivast sarjas on leidnud spordivaimustust ka mitmed teiste alade tipud. Nii on laskesuusataja Eveli Saue osalenud sarjas 600 meetri jooksus, nooremate poiste 1000 meetri jooksus on edetabelis teisel kohal jalgpallikoondise liige Teet Allas, murdmaasuusataja Aivar Rehemaa näitas osavust palliviskes, korvpallikoondise eest mänginud Siiri Liivandi võitis kuuevõistluse, võrkpallikoondises mänginud Kristjan Sikaste mahtus kaheksa parema hulka üheksavõistluses jne.

Foto: ViktorBurkivski

Sarja vanim rekord püsib 1975. aastast NP kõrgushüppes - 1.70 Valter Külveti nimel.

Sarja moto on: tule starti, olümpia ootab!

Vaata pildigaleriid!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles