Video: Curiosity asub uurima Marsi liikuvaid liivadüüne

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
katse
katse Foto: katse

USA kosmoseagentuuri NASA kulgur Curiosity asub esmakordselt uurima Punase planeedi liikuvaid liivadüüne.

Curiosity järgneva paari päeva uurimisala asub Sharpi mäe loodeosas Bagnoldi düünil, edastab Discovery News.

Curiosity sihtmärgiks on düün, mis on umbes sama lai kui jalgpalliväljak ning sama kõrge kui kahekorruseline hoone.

NASA teadlaste sõnul  liiguvad nii see kui veel mõned düünid aastas umbes üks meeter.

«Meie eesmärgiks ei ole uurida ainult düünide aktiivsust, vaid ka düünikihtide koostist. Düünid on moodustanud liivakivikogumeid, mis samuti huvi pakuvad. Samuti uurime, kuidas tuul erineva suuruse ja kaaluga liivaosasid kannab,» teatas California tehnoloogiainstituudi teadlane Bethany Ehlmann.

Marsil olevad teised kulgurid on ka varem uurinud selle planeedi liivaalasid, kuid mitte liikuvaid düüne.

Marsi düüniala Bagnold Dunes sai nime Briti sõjaväeinseneri, geograafi ja düüniuurija Ralph Bagnoldi (1896 – 1990) järgi.

Curiosity kogub düünialalt liivaproove, analüüsib neid ning saadab tulemused NASAle. Teadlasi huvitab eriti düünikihtide koostis, milles arvatakse olevat erinevusi.

«Marsi düünid on oma koostiselt ja ehituselt erinevad võrreldes Maal olevate liivadüünidega. Marsil olevad tormituuled on tugevamad kui Maa tormid ja selle tõttu liiguvad düünid erinevalt. Nüüd saame täpse ülevaate Marsi liiva liikumisest,» selgitas USA Johns Hopkinsi ülikooli teadlane Nathan Bridges.

Ühetonnine kulgur Curiosity jõudis Marsi Gale´i kraatrisse 2012. aasta augustis, põhieesmärgiks oli otsida mikrobioloogilist elu.

Kulgur tegi kiiresti selgeks, et Gale´i kraatris oli miljoneid aastaid tagasi jõgede ja järve süsteem ehk sel planeedil leidus voolavat vett. See lubab teha kaugeleulatuvaid järeldusi ka kunagiste elusorganismide kohta.

Curiosity jõudis Gale`i kraatri keskel asuva 5,5 kilomeetri kõrguse Sharpi mäe juurde 2014. aasta septembris pärast 14 kuud kestnud sõitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles