Maa röövis Kuult vee?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

USA Colorado Southwest uurimisinstituudi teatel võis Maa röövida vee, mis oleks pidanud olema Kuul.

Uus uuring näitas, et kosmiliste kehade kokkupõrke järgselt võttis Maa endale kõik kergesti lenduvad ained, kaasa arvatud vee, edastab foxnews.com.

Kui Kuu liikust Maast eemale, siis Maa gravitatsioon võis Kuult veel viimased sinna jäänud aineosad kätte saada.

«Teadlased on arutanud Kuu vee teemal aastaid ja nüüd teame,  miks Kuu veest ilma jäi. Samas uurime veel teisi teooriad selle kohta,» teatas planeediteadlane Robin Canup.

Meie päikesesüsteemi algusajal oli Maa praegusel trajektooril aineterikas protoplaneet ehk planeedialge, mida saab pidada Maa eellaseks.

Kokkupõrge massiivse objektiga, mis kannab nime Theia, tekitas Maa ja Kuu.

Theia põrkas noore Maaga kokku umbes 4,5 miljardit aastat tagasi, olles sama suur kui praegu on planeet Marss.

See kokkupõrge oleks võinud Maa hävitada, kuid nii ei läinud.

Uurimismudelite kohaselt tekkisid Maa kaaslane Kuu ja veel üks Kuu Theia jäänustest, kuid kahest Kuust sai hiljem üks.  Enamik Theia jäänustest lendas kosmosesse.

See kahe Kuu hüpotees ei selgita siiski, miks Kuu kaks poolt on erinevad. Teadlaste arvates jäi osa Theiast Maasse, mille tõttu meie planeet on suurem, kui see alguses oli.

Kuu ja Maa on ainekoostiselt üsna sarnased, kuid on ka erinevus. Kuul ei ole kergelt lenduvaid aineid nagu vesi, tsink, naatrium ja kaalium.

Aastaid tagasi käisid teadlased välja teooria, et Theia ja protoplaneedi kokkupõrke kuumus hävitas tekkinud Kuul lendained.

Canupi ja ta meeskonna arvates kadus kokkupõrkes vaid väike osa lendainetest kosmilisse avarusse.

Pärast kokkupõrget parandasid nii Maa kui Kuu oma «haavu», kuid enamiku kergesti lenduvaid aineid sai endale Maa. Maa ümber tekkisid neist ainetest esmalt rõngad, mis meenutavad praegusi Saturni rõngaid.

Kuu sai ka väikese osa, kuid võrreldes Maaga oli see peaaegu olematu kogus.

Kuu on oma tekkest alates liikunud Maast aina kaugemale ning praegu liigub Kuu Maast eemale 3,75 sentimeetrit aastas.

Kui Kuu hakkas Maast eemalduma, siis kahanes ta võime säilitada ning tekitada vett ja teisi lendaineid.

Canupi arvates sai Kuu poole oma massist neist kokkupõrkeosadest, mis olid väga kuumad ja millel selle tõttu ei saanud olla vett ega teisi lenduvaid aineid.

Kuu jahtudes moodustus neist osadest kiht, mille pakus on 100 - 500 kilomeetrit ning selle all võib olla aineid, mis on Maal leiduvate ainetega sarnased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles