Pildid: Iisraelist leiti 1700-aastane hiiglaslik mosaiik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arheoloogid avastasid Iisraelist 1700 aasta vanuse hästi säilinud väga suure mosaiigi, mis kunagi oli jõuka villa siseõuel. 

Iisraeli arheoloogiaameti teatel leiti iidne kunstiteos Lodist, mis asub pealinnast Tel Avivist 14,5 kilomeetri kaugusel, edastab Live Science.

Mosaiik avastati paigast, kus antiikajal elasid jõukad kodanikud, kellel olid villad ja kes said lubada endale kalleid mosaiikpõrandaid.

«Tegemist on alaga, kus nii Rooma impeeriumi hiigelajal, kui ka hiljem Bütsantsi ajal elasid väga jõukad inimesed. Selle mosaiigi tegemise ajal kandis Lod nime Diospolis ning oli piirkonnakeskus. Moslemid vallutasid hiljem selle ja andsid linnale nimeks Ramla. Leitud villat kasutati sajandeid koduna,» teatas Iisraeli arheoloogiaameti esindaja Amir Gorzalczany.

1996. aastal leiti Lodist samast paigast veel üks suur mosaiik, mille suurus oli 15 meetrit korda kaheksa meetrit. See mosaiik asus villa siseruumides.

Nüüd leitud mosaiik on umbes sama suur ja sellel on kujutatud samuti mitmeid loomi nagu elevandid, lõvid, kaelkirjakud ja härjad, nagu varem leitud mosaiigil.

Arheoloogide sõnul oli iidse villa siseõue suurus 11 meetrit korda 13 meetrit ja see asus villa lõunaosas.

Siseõue ümbritsesid sammastik, mille peal oli katus. Säilinud on ka villa seinaosi, millel on näha värvikirevate freskode jäänuseid.

Nii nagu villa elutoa mosaiik, ei ole ka siseõue mosaiigil mitte ühtegi inimest ega jumalat, vaid loomad. Kuna ei ole viiteid religioonile, siis arheoloogid ei tea, kes villas elasid.

Lisaks loomadele on siseõue mosaiigis ka lilli, vaase ja kalu.

Gorzalczany sõnul on mõlemad mosaiigid valmistatud heal kunstilisel tasemel, on maitsekad ja hästi viimistletud.

Uus leid asub Lodi Ha-Halutzi tänaval ja sellest on pildid leheküljel Lod Mosaic.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles