Anonymous lubab Pariisi eest kätte maksta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anonymous mälestas 13. novembril Pariisis hukkunuid
Anonymous mälestas 13. novembril Pariisis hukkunuid Foto: SCANPIX

Häkkerite rühmitus Anonymous teatas, et kuulutas džihadistide rühmitusele Islamiriik sõja ning maksab 13. novembril Pariisis toimunud rünnakute eest kätte.

Anonymous tegi avalduse nii sõnumina Twitteris kui videona Youtube`is.  

Häkkerid kasutasid oma teates Islamriigi kohta araabiakeelset lühendit Daesh, mida Islamiriik peab solvavaks.

Twitteris on Islamiriigiga seonduvate sõnumite juures hashtag OpISIS.

Häkkerite rühmitus edastas samalaadse sõnumi ka pärast satiiriväljaande Charlie Hebdo toimetuse vastu tehtud rünnakut. Siis paljastasid Anonymous liikmed Islamiriigi poolt Twitteris edastatut.

Islamiriik kasutab sotsiaalmeediat, kaasa arvatud Twitterit uute liikmete värbamiseks ja oma teadete edastamiseks.

Anonymous avaldab Islamiriigiga seonduvat neljal oma Twitteri kontol: @CtrlSe, @CtrlSe0, @CtrlSe1 ja @CtrlSe2 ning Anonymous tegevuse tõttu on Twitteris suletud juba 10 000 Islamiriigiga seotud kontot.

GhostSec nime kasutav rühmitus aga otsib lehekülgi, mida Islamiriik kasutab oma sõnumite edastamiseks ja värbamistöös. Rühmituse liikmete sõnul saavad nad päevas umbes 500 Islamiriigiga seotud lehekülgede vihjet.

GhostSec otsib ka Islamiriigiga seotud ip-aadresse ja nende kasutajate asukohta, edastades selle info USA tsiviilvõimudele ja sõjaväele.

Kõige tuntum ja ebatavalisem Islamiriigi vastane kampaania on ISIS-chan, mis sai alguse pärast seda, kui Islamiriik hukkas kaks jaapanlast. Jaapani häkkerid hakkasid avaldama segadusse ajavaid sõnumeid, milles olid ka musta riietatud anime tegelastest ninja´d. Nende sõnumite juurde oli lisatud Islamiriigi kasutatavaid hashtage ning toimus kahe erineva sisuga sõnumite segunemine, millest osa olid Islamiriigi omad.

13. novembri õhtul toimus Prantsusmaa pealinnas Pariisis korraga mitu rünnakut, mille eest võttis vastutuse äärmusrühmitus Islamiriik. Ametlikel andmetel hukkus 129  ja sai vigastada 349 inimest. Eile õhtuse seisuga oli intensiivravis 42 inimest.

Enamik hukkunutest olid prantslased, kuid oli ka Rootsi, Belgia ja USA kodanikke.

Rünnakutes hukkus seitse terroristi.

Prantsuse politsei andmetel põgenes üks oletatavatest terroristidest, Salah Abdeslamin Prantsusmaalt Belgiasse. Rünnakutes osalesid ka kaks Abdeslamini venda, kellest Ibrahim lasi end õhku Comptoir Voltaire kohviku ees ning Mohamed arreteeriti Belgias.

Lisaks kolmele vennale seostatakse Pariisi terrorirünnakuga ka 20-aastast belglast Bilal Hadfit, kes väidetavalt viibis varasemalt Süürias Islamiriigi väljaõppelaagris.

Hadfi õhkis möödunud reedel Stad de France staadioni juures pommivesti. Politsei leidis staadioni lähedalt Süüria passi, milles oli kirjas, et see kuulub 25-aastasele Ahmed Almuahmedile. Veel ei ole teada, kas tegemist võib olla võltspassiga.

Pariisi rünnakute järgselt kuulutati Prantsusmaal hädaolukord ja piirikontrolli karmistati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles