Uneskõndijad ei tunne end vigastades valu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Uneteadlaste sõnul ei tunne uneskäijad end ära lüües või trepist või aknast alla kukkudes valu, kuid hakkavad valu tundma pärast seda, kui nad üles ärkavad.

Prantsusmaa Montpellieri haigla arsti Regis Lopezi ja ta kolleegide tehtud uuring andis uut infot uneskäimise ja uneskäijate kohta, edastab Yle.

Uuringus ilmnes, et uneskäijatel esineb ülejäänutega võrreldes neli korda sagedamini kergeid peavalusid ja kümme korda sagedamini migreeni.

Varasemate uuringute kohaselt kannatavad uneskõndimise all sagedamini need, kellel on kroonilisi valusid.

Lopezi ja ta kolleegide uuringus osales 100 inimest, kellel esines uneskõndimist. Kontrollgrupi, kus ei olnud uneskõndijaid, suurus oli samuti 100 inimest.

Lopez pööras eritähelepanu 47 katsealusele, kes enda sõnul olid uneskõndimise ajal sattunud õnnetustesse. Kümme neist ärkas end ära lüües valutunde peale, kuid enamiku sõnul lõid nad küll end ära ja kukkusid uneskõndimise ajal, kuid ei tundnud valu ja jätkasid kõndimist.

Üks neist oli kolmanda korruse aknast kukkunud isik, kes sai mitu luumurdu. Kui ta mitu tundi hiljem ärkas, oli valu tema jaoks üllatuseks. Teine uuritu oli kukkunud kodumaja katuselt ja murdis jalaluu. Ka tema sa sellest teada alles hommikul, kui üles ärkas.

«Kõige üllatavam ei ole see, et uneskõndijad ei tunne valu, vaid see, et alles pärast ülesärkamist saadakse teada, et ollakse ennast vigastanud ja siis saabud ka valuaisting,» selgitas Lopez.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles