Šokolaadi allikaks olev «jumalate toit» on seniarvatust mitu miljonit aastat vanem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaad
Šokolaad Foto: Vida Press

Tuhandeid aastaid on inimkond valmistanud populaarseid magustoite kakakod ja šokolaadi, kuid taimeekspertide arvates võib kakaopuu, mille seemnetest kakaopulbrit saadakse olla seniarvatust vanem.

Uurijate sõnul tekkis harilik kakaopuu (Theobroma cacao) umbes kümme miljonit aastat tagasi ning seni on selle puu viljad inimkonna toidulaual tähtsad, edastab Daily Mail.

Esimesed märgid kakao kasutamise kohta pärinevad Kesk-Ameerika aladelt 3100 aasta tagusest ajast.

Arheoloogid leidsid Hondurasest Puerto Escondidost põliselanike indiaanlaste kunagisest asulast 1100. aastast eKr pärit keraamikat, mille analüüs viitas selle olnud kakaopuu viljadele ja kakaopulbrile.

Uuringut juhtinud Briti botaaniku James Richardsoni sõnul on šokolaadi allikaks olev Theobroma cacao puu väga iidne puuliik. Theobroma on otsetõlkes «jumalate toit».

Richardson ja ta kolleegid leidsid, et Theobroma cacao on taimeperekonna Theobroma üks vanemaid liike. Esimesed selle liigi esindajad tekkisid umbes kümme miljonit aastat tagasi.

Tegemist oli ajaga, mil Andide mäestik ei olnud veel välja kujunenud ja see selgitab, miks kakaopuid leidub nüüdisajal mõlema pool Andide mäestikku.

Richardsoni sõnul on nii iidsel puul nagu harilik kakaopuu olnud aega geneetiliselt muteeruda ehk iga uus metsik liik suutis oma keskkonnas hästi kohaneda.

«Pärast kümne miljoni aasta pikkust evolutsiooni ei ole üllatav, et kakaopuul on palju variatsioone, mille viljad on erineva maitsega ja millest osad on haigustele vastupidavad. Need looduses esinevad erinevad variatsioonid võivad anda nii uusi kakao- kui šokolaadimaitseid,» teatas teadlane.  

Uurijate sõnul on võimalik luua «tervisešokolaadi», mis põhimõtteliselt on ravim.

Kakaopuu seemnetes ehk kakaoubades on kasulikke antioksüdante ja mineraale, mis aitavad kõrge vererõhu korral ja kasvatavad head kolesterooli.

Tänapäeval toodetavas šokolaadis on aga lisaks kasulikele aintele ka suhkrut ja rasva, mis ei ole nii kasulikud. Nimetatud aineid on keskmiselt 70 protsendi ulatuses.

USA-Boliivia šokolaadifirma Kuka Xoco tegi šokolaadiprototüübi, milles on vaid 35 protsendi ulatuses suhkrut ja rasva. Magustamiseks kasutati Boliivia ja Peruu mäestikualalt leiduvat maitsetaime.

Firma esindaja Gregory Aharoniani arvates saab tulevikus toota märgatavalt kasulikumate omadustega šokolaadi, milles suhkrut on vähe. Nende pikemaajaline plaan on luua šokolaad, milles on vaid kümme protsenti suhkrut ja rasva.

Ta lisas, et kunstlikud magusained on šokolaadi surm, kuna maitse ei ole nii hea, kui oleks ilma nendeta, lisaks kergitab suur suhkrukogus kehakaalu.

Kuka Xoco tooted jõuavad Põhja- ja Lõuna-Ameerikas müügile järgmisel aastal.

Tänapäeval toodetakse enamik kakaost Lääne-Aafrikas, Lõuna-Ameerikas, Kagu-Aasias ja Vaikse ookeani saartel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles