Rootslanna sai šoki, kui nägi kaheaastast sugulast Islamiriigi juures relvaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Rootsi TV4 päevakajaline saate «Kalla Fakta» tänane osa «Mitt barn är en IS-soldat» (Minu laps on islamiriigi sõdur) räägib neist Rootsi kodakondsusega isikutest, kes on liitunud Iraagis ja Süürias äärmusrühmitusega Islamiriik või toetavad selle rühmituse tegevust.

«Kalla Fakta» saates räägib oma loo ka end Jessicaks nimetav naine, kelle õetütar on Süüriasse läinud rootslaste hulgas. Noor naine võttis kaasa ka oma kaheaastase poja, keda Jessica nägi hiljuti sotsiaalmeedias jagatud fotodel.

Ühel fotol on last näha poseerimas suure relvaga. Jessica sõnul oli see pilt tema jaoks väga šokeeriva, sest laps ja relv ei kuulu kokku.

Jessica sõnab saates, et ta õetütar radikaliseerus pärast oma ema ootamatut surma 2014. aasta alguses ja ta hakkas liikuma halvas seltskonnas.

Naine valetas perele, et läheb Türki puhkusereisile, kuid tegelikult lendas Süüriasse sõja keskele. Jessica õetütar abiellus seal Islamiriigi võitlejaga. Noor rootslanna leidis selle mehe kontakti sotsiaalmeediast ja nad hakkasid suhtlema.

Hiljuti nägi Jessica õetütre kaheaastasest pojast pilte, mis olid tehtud Süürias. Poisil oli seljas kamuflaažvorm ja talle oli antud kätte relv.

«Võin vaid oletada, mida laps on seal näinud ja kogenud,» sõnas rootslanna.

Rootsi võimude andmetel on Rootsist Süüria konfliktipiirkonda reisinud umbes 280 meest ja naist, kellest enamik on 15 – 20-aastased. Islamiriigi juurde suunduvate naiste arv aga arvatakse veel suurenevat.

Lisaks Rootsile on sama probleemiga hädas veel mitmed Lääne-Euroopa riigid, kaasa arvatud Saksamaa ja Prantsusmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles