Pildid: teadlased avastasid Giza püramiidides temperatuurianomaaliad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusvaheline teadlaste ja arhitektide grupp uuris Egiptuses Giza platool asuvaid püramiide ja leidis, et neis on temperatuurianomaaliad.

Termaalkaamerad näitasid näiteks, et Suure püramiidi allosas on kolm kiviplokki, mille temperatuur on ülejäänud kividest kõrgem, edastab BBC.

Ekspertide arvates võib temperatuurierinevus viidata, et püramiidi sees on tühje alasid, sees toimub õhu liikumine või siis on kasutatud erinevat ehitusmaterjali, mille temperatuur on teistsugune.

Temperatuurierinevused leiti seoses Suure püramiidi uuringuga, mille eesmärgiks on leid seni avastamata paiku selle püramiidi seest.

Kolme vaarao, Khufu (Cheops), Khafre (Chephren) ja Menkaure (Mycerinus) püramiidid ehitati neljanda dünastia ajal umbes 2613 – 2494 eKr.

Egiptuse, Prantsusmaa, Kanada ja Jaapani teadlased kasutasid püramiidide uurimiseks infrapunatermograafiat, uurides püramiide nii päikesetõusul, kui lubjakivist püramiidid hakkasid väljast soojenema kui ka päikeseloojangul, mil püramiidid hakkasid jahtuma.

Egiptuse antiigiministeeriumi teatel ilmnes uuringus, et püramiidides esineb mitmeid temperatuurianomaaliaid nii siis, kui püramiidid soojenevad kui ka siis, kui jahtuvad.

«Nende selgitamiseks on mitmeid hüpoteese. Näiteks on püramiidis tühikuid või liigub seal sees õhk,» seisis teates.

Teadlastele jäi eriti silma Suure püramiidi anomaalia, mis asub selle püramiidi idakülje allosas.

Veel üks anomaalia avastati sama püramiidi ülaosas, mis arvatakse samuti viitavat tühjale ruumile.

Teadlased jätkavad kolme iidse püramiidi uurimist Operation Scan Pyramids projektis, mis algas 25. oktoobril sel aastal ja kestab 2016. aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles