«Kosmosekiusaja» Jupiter lõi miljardeid aastaid tagasi teise planeedi minema

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jupiter
Jupiter Foto: SCANPIX

Kanada Toronto ülikooli teadlaste sõnul käitus Jupiter neli miljardit aastat tagasi «kosmosekiusajana» lüües meie Päikesesüsteemist ühe planeedi minema.

Astrofüüsikute teatel oli meie süsteemis selle tekkeajal lisaks Jupiterile, Saturnile, Uraanile ja Neptuunile veel viies gaasiplaneet, edastab foxnews.com.

Teadlased kahtlesid esmalt, kas viienda planeedi kadumise taga on Jupiter või Saturn, kuid nüüdne uurimine näitas, et Jupiter.

Uurijate sõnul kiirendas Jupiter nüüdseks ammu kadunud planeeti tema orbiidil niivõrd, et see saavutas paokiiruse ja lahkus igaveseks Päikesesüsteemist.

«Kõik viitab, et juhtunus on süüdi Jupiter,» teatas astrofüüsik Ryan Cloutier.

Kanada teadlased tegid arvutisimulatsiooni, mis põhineb Saturni kuu Iapetuse ja Jupiteri kuu Callisto liikumisel.

Lisaks uuriti, kes need kuud jääksid oma orbiidile, kui nende emaplaneet lööks teise planeedi meie süsteemist välja.

«Ilmnes, et viienda gaasiplaneedi «lahkumise» põhjustas Jupiter,  sest kuu jäi sellele trajektoorile, millel on praegu Callisto. Selle taga ei saanud olla Saturn, sest selle planeedi kuu Iapetus liikus väga ebakorrapäraselt. Need objektid ei saaks olla oma praegusel trajektooril,» teatasid teadlased.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles