Berliinist leiti natside poolt keelatud teosed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natside poolt keelatud teos, Edwin Scharffi «Näitlejanna Anni Mewes»
Natside poolt keelatud teos, Edwin Scharffi «Näitlejanna Anni Mewes» Foto: SCANPIX

Saksamaa pealinnas Berliinis tulid päevavalgele natside poolt Teise maailmasõja ajal sobimatuks kuulutatud kunstiteoseid.

Siiani arvati, et natsid hävitasid need teosed, edastab Yahoo News.

Terrakotast ja pronksist skulptuurid avastati uue metrooliini rajamise käigus.

Need kujud on osa 15 000 teosest, mis Adolf Hitleri režiimi ajal seksuaalse alatooni ja natsionalismivastasuse pärast põlu alla pandi.

Enamik neist teostest kujutab naisi, ainult kolm mehi.

Kümme neist teostest pandi nüüd välja Berliini Neues Museumis. Asjatundjate sõnul oli üks terrakotakuju nii kannatada saanud, et selle näitamisest tuli loobuda.

Muuseumi juhi Matthias Wemhoffi kinnitusel leiti need kujud paigast, kus kunagi asus kontorihoone, mis 1944. aasta suvel maha põles.

«Põleng sai alguse katuselt ja liikus allapoole. Korrused langesid üksteise peale. Kõik, mis ära ei põlenud, vajus keldrikorrusele, kaasa arvatud ka ehitises olnud skulptuurid,» selgitas Wemhoff.

Pole teada, kas seal oli ka puidust töid või maale.

Enamik natside poolt keelatud kunstiteoste autoritest olid juudi päritolu kunstnikud. Kuid ainult kaks juudisoost kunstnikku lõid avangardseid skulptuure, millest osa on ka nüüdsel näitusel näha.

Üks neist oli Otto Freundlich, kes tapeti 1943. aastal Lublin-Maidaneki koonduslaagris. Teine oli bauhausi koolkonna liige Naum Slutzky, kes põgenes 1933. aastal Suurbritanniasse. Ta suri seal 1965. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles