Pildid: Berliini müüri ette pandi vandaalide ja renoveerimise tõttu aed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaa pealinna Berliini võimude teatel pandi Berliini müüri idagalerii ette vandaalide tõttu aed.

Idaosa müürilõiku renoveeritakse, kuna see langes rünnaku alla ja ajaloolistele seinajoonistustele tehti graffitit, edastab Reuters.

Berliini müüri idagalerii, mis säilinud müüri kõige pikem osa, on populaarne paik nii kohalike kui turistide seas, kes teevad seal agaralt selfie´sid.

Võimude sõnul otsitakse lisaks metallaiale muid viise, kuidas tulevikus tähtsat ja huvitavat vaatamisväärsust kaitsta.

Erksavärvilised joonistused, millest esimesed tehti 25 aastat tagasi, on graffiti ja turistide poolt kraabitud nimede tõttu saanud kannatada.

«Möödunud kuudel ja nädalatel on Berliini müüril vandaalitsetud ja selle tõttu on vajalik restaureerimine,» teatas Friedrichshain-Kreuzbergi linnaosa esindaja Sascha Langenbach.

Metallaed jääb Berliini müürilõigu, kus on üle 100 tänavakunstiteose, ette kuni restaureerimise lõpuni.

Berliini ametnikud teatasid Facebookis, et tulevikus peaks Berliini müüri idagalerii saama parema kaitse, mis takistab vandaalidel seda lõhkuda ja kahjustada.

Idagalerii loodi 1990. aastal pärast kahe Saksamaa taasühinemist. Selles Spree jõe ääres kulgeva müüri kaunistamisaktsioonis osales kunstnikke kogu maailmast.

Viimati renoveeriti Berliini müüri 2009. aastal ning nüüd palusid Berliini võimud kunagi sinna pilte teinud kunstnikke oma töid värskendama.

Nüüdne renoveerimine läheb maksma umbes 230 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles