Üliõpilase ajust leiti paelussi vastsed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luis Ortiz
Luis Ortiz Foto: SCANPIX

USAs Californias eemaldas arst elupäästva operatsiooni käigus üliõpilase ajust elusad paelussi vastsed. 

Luis Ortiz läks augustis Napas arstlikku kontrolli, kuna tal tekkisid tugevad peavalud, uimasus ja oksendamine, edastab BBC.

Neurokirurg Soren Singel avastas Ortizile ajuskaneeringut tehes, et tal on ajus vastsed ning teatas, et tal on jäänud elada umbes 30 minutit.

Vastsed kasvasid mehe ajus olnud tsüsti sees ning need kaks koos takistasid mehe peaajus verevoolu ja neuronite tööd.

Singel eemaldas Ortizi ajust paelussi ja mees paranes. Nüüdseks jätkab ta õpinguid Sacramento ülikoolis, mille ta peaks järgmisel aastal lõpetama.

Ortizi sõnul on ta õnnelik, et arst ta elu päästis.

«Kui oleksin natuke kauem peavalu kannatanud ja ei oleks arstlikku kontrolli läinud, ei pruugiks ma praegu elus olla,» teatas ameeriklane.  

USA haiguskontrolli keskuse teatel võivad mikroskoopilised paelussivastsed sattuda inimorganismi ja seal kasvama hakata. Paelussid tekitavad tsüstitserkoosi, mille puhul tungivad halvasti töödeldud lihas olevad paelussivastsed inimkehasse ja moodustavad tsüstitserke.

Arstide teatel vajab USAs aastas umbes 1000 inimest tsüstitserkoosi tõttu haiglaravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles