Pildid ja video: Rooma kuulus Trevi purskkaev taasavati

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile avati Itaalia pealinnas Roomas pärast pikaajalist renoveerimist uuesti kuulus Trevi purkkaev, mille kahe miljoni euro suuruse remondi maksis kinni Fendi moemaja.

Trevi purskkaev sai maailmakuulsaks tänu režissöör Fredrico Fellini filmi «La Dolce Vita» stseenile, milles on näha Anita Ekbergi ja Marcello Mastroiannit, edastab The Local.

Eilsel avamisel oli kohal nii itaallasi kui turiste, kes oma nutitelefonide ja tahvelarvutitega renoveeritud purskkaevu agaralt jäädvustasid.

300 aasta vanust purkkaevu nägi viimased 17 kuud renoveerimise tõttu vaid klaasseina tagant.Samuti ei saanud seal vana traditsiooni kohaselt õnnemünti vette visata, kuna basseiniosa oli veeta.

Nüüd saab seda uuesti teha. Selleks tuleb seista purkkaevu poole seljaga ja visata münt üle õla. Arvatakse, et mündiviskamine tagab uue külaskäigu Igavesse linna.

On teada, et itaallane Roberto Cercellata varastas 34 aastat Trevi purskkaevu visatud münte. Rooma politsei teatel varastas end D´Artagnaniks nimetanud mees münte öisel ajal, saades vahel kuni 1000 eurot.

Purskkaevu visatud mündid olid ettenähtud heategevuseks, kuid enamik neist varastati.

Politsei arreteeris Cercellata 2002. aastal otse sündmuskohal, kuid karistust ei järgnenud. Tuntud mündivaras suri 2013. aastal.

Trevi purskkaevu tellis paavst Clementinus XII 1730. aastal paika, kus asus antiikajal Rooma vett toonud ühe akvedukti lõppsüsteem.

Purskkaev saab vett Acqua Vergine akveduktist, mille pikkus on 20 kilomeetrit. Selle akvedukti lasi 19. aastal eKr ehitada rooma väejuht ja poliitik Marcus Vipsanius Agrippa, et varustada terme veega.

Legendi kohaselt olevat akvedukt saanud nime neiu järgi, kes näitas janusele Agrippale ja ta sõduritele allika asukoha. Agrippa otsustas ehitada akvedukti ja allikavee selle abil linna juhtida. Akvedukti lõppu ehitati juba antiikajal purskkaev.

Wikipedia: Trevi purskkaev (itaalia keeles: Fontana di Trevi) on purskkaev Roomas Trevi piirkonnas. Selle autoriks on arhitekt Nicola Salvi.  

Trevi purskkaev, mis on Rooma suurim barokkpurskkaev, on 26 meetrit kõrge ja 20 meetrit lai.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles