Eesti ainus Ninja Kätriin Kübar vallutab maailma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kätriin Kübar - moeblogijast Eesti esimeseks Ninjaks!
Kätriin Kübar - moeblogijast Eesti esimeseks Ninjaks! Foto: Balmain promo

Kui juba moemaastiku hittkampaania Balmain x H&M kasutab oma kollektsiooni tutvustuseks vogue’i tantsijaid, siis on selge, et just nimetatud tantsustiil alustab maailmas revolutsiooni   – Eestis veab vogue’i maastiku eest verivärske House of Ninja liige Kätriin Kübar.

Foto: Lenel Karu

Maailmas teab pea iga tänavatantsija, mis on House of Ninja – just hiljuti külastasid kuulsa rühmituse liikmed Javier Ninja ja Archie Burnett ka Eestit.

Nemad on olnud aastaid eeskujuks ka JJ-Street Crew liikmele Kätriin Kübarale, kelle eesmärk on teha Eesti uhkeks just vogue’i stiiliga.

Foto: Lenel Karu

Mitu aastat külm higi otsa ees

Kätriin Kübar ei alustanud oma tähelendu sugugi mitte kergelt. Ta mäletab siiani oma esimest vogue’i klassi 2009. aastal Saksamaal – kuus aastat tagasi oli koolitajaks eespool nimetatud Archie Burnett, kes ühtlasi kannab House of Ninja vanaisa tiitlit.

«Esimesed kaks aastat vogue’s olid meeletult rasked, sest ma tegin näo, nagu ma teaksin sellest stiilist palju. Reaalsus oli aga see, et enne iga trenni oli mul külm higi otsa ees,» rääkis Kübar.

Tal ei jäänud muud üle kui ennast edasi arendada, alguses Soomes, seejärel Venemaal kuni esimese eduka saavutuseni Saksamaal. Esimene tulemus andis hoogu juurde sedavõrd, et peagi polnudki ühtegi runway’i võistlust, kust eelvoorudest edasi ei pääsenuks.

Kätriini sõnul ei oleks tema unistus aga iial teoks saanud ilma JJ-Street Tantsukoolita ja Joel Juhtita. «Joel oli see inimene, kes ütles mulle, et mina olengi vogue ja pean sellega tegelema hakkama. Ta nägi juba varakult ette, et vogue’i tantsustiil saab Eestis väga populaarseks ja ta ei eksinud. Samuti tuli Joel minuga võistlustele kaasa ja oli moraalseks toeks ning sundis mind heas mõttes trenni tegema,» meenutas Kübar.

Foto: Lenel Karu

Tants toob pere kokku

Vogueingu hämmastava populaarsuse kasvu juures tekib sageli küsimus – mida sõna «house» üldse tähendab?

Kätriin Kübar selgitas, et vogue’s tähendab «house» sõna otseses mõttes perekondi, mis tekkisid algselt sõprusringkondadest, kellega rohkem koos aega veedeti ja ühiselt treeniti. «Sõbrad koos moodustasidki «house’i» ja panid sellele nime. Igas house’is on olemas n.ö. «sugupuu»: ema, isa, tütred ja pojad ning mõnikord ka vanaisa.»

Kätriini sõnul määratakse house’ks ka iga piirkonna/riigi vastutaja ning tänapäeval pääseb nn «majadesse» tantsulise taseme ja saavutuste põhjal. Igal house’l on oma stiil ja väga eriline side.

Üleöö Eesti ainsaks Ninjaks

Mõned kuud tagasi, 9. augustil sai Kätriin oma postkastis teada uudisest, mis esmalt tekitas külmavärinaid ning uskumatut tunnet – ta oli valitud House of Ninja liikmeks. «Mu jalad ja käed hakkasid värisema ning ma ei suutnud seda uskuda.»

«Hommikul ärgates vaatasin kutse uuesti üle, et kas see kõik oli ikka reaalne. Peas keerles sada mõtet, et kuidas mina, kas olen seda kõike ikka väärt, kas olen teiste Ninjadega samal tasemel… See ei jõudnud mulle alguses kohalegi. Kindlasti on see siiani minu elu suurim saavutus, millest ma ei julgenud isegi unistada,» kirjeldas Kübar oma emotsioone.

Foto: Lenel Karu

Kätriini sõnul pole ilmselt ühtegi vogue’i tantsijat, kes ei teaks, mis on House of Ninja.

Just sinna kuuluvadki härrasmehed Archie Burnett ning Javier Ninja – viimast tõusvat tähte kirjeldab ka maailmakuulsa Balmaini moemaja peadisainer Olivier Rousteing. kui parimatest parimat.

Juba mõne päeva pärast, 5. novembril kauplustesse saabuva Balmain x H&M kollektsiooni autor valis maailmakuulsaid modelle nagu Kendall Jenner, Gigi Hadid ja Jourdan Dunn õpetama just Ninja. «Ma tahtsin töötada ainult parimatega ja parim vogueingus on Javier Ninja. Kui ma nägin teda tantsimas, lõi see mu pahviks,» kirjeldas Refinery29 artiklis Olivier Rousteing Ninjat, kes on tantsinud nii Icona Pop kui ka FKA Twigs’i muusikavideodes ning esinenud Madonnaga Super Bowl’il 2012.

Foto: Lenel Karu

Ninjaks olemist selgitas täpsemalt Javier Ninja ise.

«Ninjaks olemine tähendab, et saan näidata, mida tõeline armastus teha suudab. Asi pole vaid tantsijaks  olemises või esinemises, pigem teiste aitamises, kes samuti otsivad teadmisi ja infot, mida oma elus rakendada.»

House of Ninja «vanaisa» Archie Burnett põhjendas Kätriini valikut Ninjade hulka:

«Tänasel hetkel on Ninjad esindatud nii moelavadel, muusikatööstuses kui ka visuaalmaterjalidel. Kätriin on ideaalne näide sellest, milline on üks talendikas tantsija. Tal on suurepärane potentsiaal jõuda kaugele.»

Kätriin Kübara sõnul püüdleb House of Ninja alati paremuse poole igal tasandil ning kannab edasi pärandit, mis jäeti nende poolt, kes olid vogue’i tantsu loojateks. Kübar ütles, et maailmas on kokku 139 ninjat, igast riigist käputäis.

Vogue viib Eesti tippu

Täna kogub ka Eestis järjest enam populaarsust vogue, mida Kätriin Kübar juhib järjekindlalt tähtede poole. Lisaks korraldab ta juba mitmendat aastat Eesti glamuurset Vogue Ball’i, mis on Euroopas kasvanud tasemelt teiseks. House of Ninja liikmestaatus võimaldab tal arendada Eesti maastiku edaspidi võimsamalt kui kunagi varem.

«See on kümme astet edasi. Nüüd on mul nime taga Ninja ning inimesed usuvad rohkem minu teadmistesse. Kõik Ninjad on üksteisele toeks ja kui mul tekib küsimusi või vajan abi, siis ei pea ma seda enam kuskilt otsima.»

Kätriini soovib kasvatada oma õpilased Ninjadeks, kes viiksid vogue’i tantsu uuele tasandile.

Ta ütleb, et unistab juba päevast, kui Eestis on esimene väike Ninjade punt. «Üksi ennast esile tõstes ja treenides kukub Eesti vogue’i maastik kokku, aga mina soovin, et ka viiekümne aasta pärast oleks see IN,» rääkis Kübar.

Ta usub, et suudab lisaks tantsijatele ärgitada üles ka rohkem inimesi, kes toetaksid ja sooviksid mõista vogue’i ilu ja eripära.

Palju õnne ja edu edaspidiseks Kätriinile ka Elu24 poolt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles