Abikaasa: Robin Williamsit ei tapnud depressioon

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robin Williams ja Susan Schneider 2009. aastal
Robin Williams ja Susan Schneider 2009. aastal Foto: SCANPIX

Robin Williamsi lesk Susan ütles, et kui näitleja poleks 2014. aasta augustis enesetappu sooritanud, oleks ta veel elanud vaid kolm aastat. 

Hiljem selgus, et Williams kannatas depressiooni ja ärevuse all ning tal olid Parkinsoni tõve varajased sümptomid. 

Susan rääkis ajakirjale People, et näitlejal oli ka Lewy kehakeste haiguse (dementsus Lewy kehakeste haigusest) tundemärke. See haigus võib põhjustada hallutsinatsioone, liikumishäireid ja ebastabiilset vaimset seisundit. Susan usub, et just nende haiguste tõttu poleks Robin elanud rohkem kui kolm aastat.

«Lewy kehakeste haigus tappis Robini. See võttiski temalt elu... See haigus on nagu ajus möllav keemiline sõda ja seda ei suudeta leida enne, kui inimene sureb. Sellele pole ravi,» ütles Susan.

«Olen terve viimase aasta üritanud leida seda, mis tappis Robini. Et mõista, mille vastu me võitleme. Üks arstidest ütles: «Robin oli vägagi teadlik sellest, et ta on oma mõistust kaotamas ja et ta ei saa selle vastu midagi teha.» See oli väga unikaalne juhtum ja ma palun jumalat, et see heidab valgust Lewy dementsusele ja aitab neid inimesi ja nende lähedasi, kes selle all kannatavad. Meie ei teadnud sellest haigusest midagi. Robin ei teadnud. Teda ei tapnud depressioon. Depressioon oli kõigest üks väike sümptom viiekümnest,» sõnas ta.

Lewy kehakeste haigust ei osata sageli diagnoosida, kuna selle sümptomeid on raske tuvastada. Williamsil põhjustas see suurenenud ärevust, liikumisraskusi ja episoodilisi luulusid, mis muutusid tema elu viimasel aastal järjest hullemaks, kuni ta end üles poos. Ehkki näitleja käis regulaarselt arsti juures, avastati haigus alles lahangu käigus.

«Ma tean nüüd, et arstid ja kogu tiim tegi täpselt õigeid asju. See haigus oli lihtsalt meist kiirem ja suurem. Me oleks lõpuks sellele jälile jõudnud,» sõnas naine. 

Susan ütles ka, et ei süüdista abikaasat enda elu võtmise pärast: «Ma andestan talle miljoniprotsendiliselt, kogu südamest. Ta on vapraim mees, keda olen eales tundnud. Me lihtsalt elasime õudusunenäos.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles