Pressimuuseum tähistab ajakirjanduse sünnipäeva

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põltsamaal Pressimuuseumis on külastajatel võimalik tutvuda eestikeelse ajalehe kujunemislooga selle hälliperioodist tänapäevani. Väljas on valik vanimaid eesti ajalehti.
Põltsamaal Pressimuuseumis on külastajatel võimalik tutvuda eestikeelse ajalehe kujunemislooga selle hälliperioodist tänapäevani. Väljas on valik vanimaid eesti ajalehti. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Tähistamaks eesti ajakirjanduse 244. sünnipäeva, avab pressimuuseum 11. novembril Põltsamaa muuseumis näituse “Post Scriptum. Eesti ajalehe kujundus 1766. aastast tänapäevani”.

Väljapaneku näol on tegemist pressimuuseumi olulisima ja mahukaima näitusega. Külastajatel on võimalik tutvuda eestikeelse ajalehe kujunemislooga selle hälliperioodist tänapäevani. Väljas on valik vanimaid eesti ajalehti.

Filmiarhiivi abiga on võimalik vaadata kaadreid sellest, kuidas 1930. aastatel valmis ajaleht "Postimees". Näha saab "Maalehe"  annetatud ajalehe küljenduslauda ja palju muud.

Näitus püüab meelde tuletada seda, et 1766. aasta hilissügisel hakkas just Põltsamaa külje all Kuningamäel ilmuma arstlikke nõuandeid jagav perioodiline trükis “Lühhike Öppetus”, mida peetakse eestikeelse ajakirjanduse alguseks.

Näituse on koostanud Roosmarii Kurvits ja Raivo Suni ning kujundanud osaühing Trikk. Väljapanekut toetas Kultuurkapital ja Hasartmängumaksu Nõukogu. Ajalehenäidistega aitas Eesti Kirjandusmuuseum.

Näitus Põltsamaa muuseumis on avatud esmaspäevast laupäevani kella 10-16.

Pressimuuseum on 2009. aastal registreeritud eramuuseum, mis tegutseb eesti ajakirjanduse hällis Põltsamaal. Tegemist on esialgu nii-öelda projektimuuseumiga, mis püüab huvilistele pakkuda ajakirjandusloolisi väljapanekuid.

Infot muuseumi tegemiste kohta leiab selle kodulehel www.pressimuuseum.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles