Ajaloolane: poolakad tapsid rohkem juute kui natsid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varssavi geto juudid ja natsisõdurid 1943. aastal
Varssavi geto juudid ja natsisõdurid 1943. aastal Foto: Wikipedia.org

Poola-USA ajaloolase Jan Grossi arvates tapsid poolakad Teise maailmasõja ajal rohkem juute kui natsid.

Maineka Princetoni ülikooli 68-aastane uurija tekitas oma väitega skandaali ja võib oma positsioonist ilma jääda, edastab The Telegraph.

Grossi kommentaar vihastas poolakaid, kelle arvates peaks prokuratuur uurima, kas ajaloolane on oma väitega rikkunud Poola seadusi.

Poola presidendi aumärkide jagamise komitee vaatab üle, kas Gross on 1996. aastal talle antud riiklike teenete aumärki väärt.

Ajaloolase ümber tekkis skandaal pärast saksa väljaandes Die Welt avaldatud artiklit, milles ta kritiseeris Poolat nüüdisaegsete migrantide vastuvõtmises, samas aga varasema häbiväärse ajaloo varajamises.

«Näiteks poolakad on uhked natside vastu astumises, kuid tegelikkuses tapsid nad rohkem juute kui natsid,» kirjutas ajaloolane.

Poola välisministeeriumi pressiesindaja Marcin Wojciechowski sõnul on Grossi väited absurdsed, ajalooliselt valed, Poola mainet kahjustavad ja poolakaid solvavad.

Poola suursaadik Berliinis sai Die Welti ajakirjanikelt protestikirja. Varssavi prokuratuuri teatel said nad umbes 100 kaebust Grossi väite kohta.

Grossi kolleegid on samuti tema seisukohast jahmunud, sest kõigile on teada, kes oli laiaulatusliku juutide hävitamisplaani, holokausti taga.

Kolleegid tõid esile Varssavi juudigetos 1943. aastal aset leidnud ülestõusu ja selle julma mahasurumise, mille käigus hukkus ka palju poolakaid.

Gross lahkus Poolast USAsse 1969. aastal, olles dissident.

Ta avaldas 2001. aastal raamatu «Naabrid», milles uurib umbes 1500 Poola juudi tapmist katoliiklastest poolakate poolt 1941. aastal Jedwabnes.

Grossi peeti juba siis oma kaasmaalaste suhtes liiga kriitiliseks. Tollane Poola president Aleksander Kwasniewski oli siis sunnitud juutide ees ametlikult vabandama.

Erinevatel andmetel hukkus holokaustis 4,2 - 6,2 miljonit juuti, kellest ainuüksi 1,1 - 1,6 miljonit kaotas elu Auschwitzi koonduslaagris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles