Täna on rahvusvaheline võileivapäev!

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
3. NOVEMBRIL - RAHVUSVAHELINE VÕILEIVAPÄEV
3. NOVEMBRIL - RAHVUSVAHELINE VÕILEIVAPÄEV Foto: youtube.com

Täna, 3. novembril tähistatakse üle maailma rahvusvahelist võileivapäeva, et tõsta esile lihtsa, igapäevase toidu tähtsust ja lihtsust. Täisväärtuslik võileib ühendab ühes söögikorras kokku vajalikud toitained, mis on kõik esindatud toidupüramiidis: leiva/saia, köögiviljad, kala, liha või piimatooted.

Foto: youtube.com

Võileib pärineb legendi kohaselt 18. sajandist, kui krahv Sandwich, kodanikunimega John Montague, võttis osa 24 tundi kestnud kaardimängust.

Keeldudes põnevat mängu pooleli jätma, nõudis ta oma teenritelt lihalõigu panemist kahe leivaviilu vahele. Komme levis ka teiste mängijate seas, kes hakkasid endale paluma «sama, mis Sandwich tellis» ning õigepea muutus lihalõik kahe leivaviilu vahel lühendatult Sandwich’iks. Eesti kõnekeeles pole sõna sändvitš levinud, nii kattega kui kahepoolseid võileibu nimetatakse samamoodi võileibadeks.

Foto: minulaps.ee

Tänaseks on klassikaline juustu või singiga võileib levinud eestlaste toidulaual nii hommikusöögina kui ka vahepalana – samas järjest enam hinnatakse ka muidu Lääne-Euroopas ja USAs populaarset take away võimalust, et võileibu söögikohtadest kaasa osta.

Eesti suurima võileivapoe keti Subway Eesti arendusjuht Henry Oro märkis, et kui ainuüksi kõik tänavu Eestis müüdud Subway võileivad ritta seada, moodustaks see 67 kilomeetri pikkuse võileiva.

«Kuigi Eestlased on usinad võileivasööjad, siis maailma kontekstis on see väike tulemus – näiteks aasta jooksul söövad inimesed üle maailma ainuüksi Subways nii suure koguse võileibu, et nende ritta seades saaks maakerale peale teha 14 tiiru,» hindas Oro.

Subway avas Eestis esimese võileivapoe 2013. aasta märtsis ning vähem kui kolme aastaga on avatud kaheksa toidukohta, mis paiknevad eeskätt Tallinnas ja linna lähiümbruses. Juba mõne nädala pärast avatakse Subway võileivapood Pärnus ning uuel aastal laienetakse veelgi.

«Esimest Subway’d avades oli meie plaan aastaks 2020 jõuda 20 poeni. Kliendid on Subway toidu hästi vastu võtnud ning nende soov näha Subway’d ka teistes Eesti linnades on tekitanud paljudes ettevõtjates huvi frantsiisi ostmise vastu, seega võib meie eesmärk varemgi täituda,» märkis Ats Raigla, samuti Subway Eesti arendusjuht.

Subway numbrites:

Esimene Subway avati 50 aastat tagasi USAs

Tänaseks on kokku 111 riigis avatud 44 350 Subway võileivapoodi

Aastaks 2018 plaanib Subway jõuda 50 000. võileivapoe avamiseni

Kui ritta seada kõik tänavu Eestis müüdud Subway võileivad, oleks rivi 67-kilomeetrine

Ainuüksi aasta jooksul Subway’st ostetud võileibadega saaks maakerale 14 korda tiiru peale teha

Iga päev müüakse maailmas üle 8 miljoni Subway võileiva

Allikas: Subway

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles