Video: Rahvusvaheline Kosmosejaam tähistab 15. sünnipäeva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline Kosmosejaam 2000. aastal
Rahvusvaheline Kosmosejaam 2000. aastal Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Kosmosejaam (ISS) sai eile 15-aastaseks, sest esimene meeskond alustas Maa orbiidil liikuvas jaamas tööd 2.novembril 2000.

Esimesse meeskonda kuulusid USA astronaut, komandör William Shepherd ning Venemaa kosmonaudid ja lennuinsenerid Sergei Krikalev ja Juri Gidzenko, kes kõik veetsid kosmoses 141 päeva, edastab foxnews.com.

Alates esimesest missioonist on ISS il olnud astro- ja kosmonaudid kohal järjest 5478 päeva ja see jätkub.

«ISS on hea näide globaalsest koostööst, sest seal on erinevatest riikidest pärit kosmoseuurijad olnud koos 15 aastat. Missioonide ettevalmistamistel osaleb kümneid tuhandeid inimesi mitmest riigist,» teatas NASA  juht Charles Bolden.

ISS tahetakse käigus hoida 2024. aastani ning Boldeni sõnul on selle puhul tegemist inimkonna ühe suursaavutusega.

«ISSil tehtav uurimistöö on osa NASA Marsi-lendude ettevalmistustest, millega loodetakse alustada 2030. aastatel,» jätkas NASA juht.

Valge Maja teadus- ja tehnoloogiapoliitika nõuniku John Holdreni teatel mängib ISS kosmosevallutamisel tähtsast rolli.

«Tegemist on unikaalse kosmilise laboratooriumiga, kus on tehtud läbimurdvaid avastusi ja katsetusi. Seal uuritav võimaldab teha kosmoselende Maa orbiidist kaugemale,» nentis Holdren.

ISSi on sel aastal tabanud mitmed tagasilöögid, kuid nendega on toime tuldud. Venemaa Sojuz aluse lend ISSile, mis pidi sinna toimetama Vene, USA ja Jaapani astronaudi, lükati pärast aprillikuist mehitamata kaubaaluse stardi läbikukkumist edasi.

Veel on tulnud korrigeerida ISSi liikumistrajektoori orbiidil, viimati möödunud kuul, kui tekkis mootoriprobleem.

Samas on ISSi astronaudid teinud rea populaarteaduslikke humoorikaid videoid, milles tutvustavad oma elu mikrogravitatsiooni keskkonnas.

Astro- ja kosmonaudid jagavad sotsiaalmeedias ka fotosid, mida nad teevad vabal ajal nii Maast kui kosmosest. Need fotod on väga populaarsed.

Teada on, et EVAd ehk kosmosekõnnid on ohtlikud, kuid astro- ja kosmonaudid jäädvustavad ka neid.

Wikipedia: Rahvusvaheline kosmosejaam (inglise keeles International Space Station, lühend ISS) on rahvusvaheline orbitaaljaam Maa-lähedasel orbiidil. ISS on mikrogravitatsioonilise keskkonnaga uurimislabor, kus kosmonaudid viivad läbi muu hulgas bioloogia-, keemia-, meditsiini-, psühholoogia- ja füüsikaalaseid katseid ning teostavad astronoomilisi ja meteoroloogilisi vaatlusi.

Kosmosejaam annab ainulaadse võimaluse testida süsteeme, mida vajatakse võimalikel lendudel Kuule ja Marsile.

ISS on suurim Maa tehiskaaslane, mille orbiidi kõrgus on 278 kuni 460 kilomeetrit. Kosmosejaama keskmine kiirus on 27 743,8 kilomeetrit tunnis ning ta teeb ööpäevas 15,7 tiiru Maa orbiidil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles