Kümneaastane Nepali poiss plaanib ronida Džomolungmale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nepali mägironija Pemba Dorje Sherpa ja ta poeg Tseten Sherpa
Nepali mägironija Pemba Dorje Sherpa ja ta poeg Tseten Sherpa Foto: SCANPIX

Kümneaastane Nepali poiss tahab olla noorim maailma kõrgeima mäe Džomolungma vallutaja.

Tseten Sherpa loodab edestada senist noorimat vallutajat, ameeriklast Jordan Romerot, kes selle aasta 22. mail 13-aastasena Džomolungma tippu jõudis, kirjutab Daily Mail.

Nepali seaduse järgi peavad Džomolungmale ronijad olema vähemalt 16-aastased. Kuid Tseteni mägironijast isa Pemba Dorje Sherpa palus võimudelt eriluba, et ta poeg saaks sinna ronida juba kümneaastasena.

Pemba Dorje Sherpa käes on ka kõige kiiremini Džomolungma tippu ronimise rekord.

Isa sõnul treenib ta poja mägironijaoskusi pidevalt.

«Arvan, et kõik Džomolungma rekordid peaksid olema nepaallaste käes. Nepal on väike riik ja me ei saa maailmas just palju tähelepanu,» selgitas isa.

Nepali turismiministeeriumi esindaja Baburam Bhandari arvates ei anna valitsus isale luba oma poega mäele kaasa võtta.

«Nepali seaduste kohaselt peab mägironija olema vähemalt 16-aastane,» lausus Bhandari.

Džomolungma asub kahes riigis – Hiinas ja Nepalis. Teismeline ameeriklane Romero ronis Džomolungmale Hiina-poolselt küljelt, saades selleks Hiina võimudelt loa.

Noormehe ronimine tekitas mägironijate ringkonnas kriitikalaine, et liiga noored ei tohiks nii raske alaga tegeleda, kuna nad on selle jaoks veel ebaküpsed.

Nepali mägironijate ühingu juhi Nima Numa Sherpa arvates on noor Nepali poiss nii raskeks katsumuseks valmis, kuna ta on maast madalast käinud koos isaga ronimas.

«Himaalaja mägedes üles kasvanud mägironijad on siinsete tingimustega lapsest saadik harjunud, välismaalased mitte. Lisaks ronib poiss koos oma isaga. Selle tõttu ei peaks lapse mäele minek probleem olema,» lisas ühingu juht.

Igal aastal ronib 8848-meetrisele Džomolungmale umbes 3000 mägironijat. Samas on leiab aset ka kümneid õnnetus- või haigusjuhtumeid, milles mägironijad hukuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles