Video: Jaapani filmis näeb esmakordselt robotnäitlejat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Androidist näitleja filmis «Sayonara»
Androidist näitleja filmis «Sayonara» Foto: Youtube

Jaapani filmitegijad kasutasid esmakordselt robotist filmistaari, kes on android-näitlejanna.

Robotit näeb koos inimestest näitlejatega filmis «Sayonara», mis räägib tuumajaama katastroofist ja sellele järgnenust, edastab Daily Mail.

Naisenäoga android, kes kannab nime Geminoid F, imiteerib inimest, kuid ta ei saa püsti seista ega kõndida. Seega tuli teda filmi tegemise ajal ühest kohast teise tõsta.

Tegelast Leonat mängiv android Geminoid F  on režissöör Koji Fukada sõnul inimnäitlejatega võrdsel positsioonil. Ta nimi on filmi lõpus näitlejate nimede seas ära toodud.

Varasemal ajal ei ole filmides pärisroboteid kasutatud, küll aga inimnäitlejaid, kes on robotiteks kehastunud ja visuaalseid efekte.

Geminoid F-i valmistas Jaapani Osaka ülikooli tuntud robotiinsener Hiroshi Ishiguro, kelle humanoidrobotid maksavad umbes üks miljon dollarit.

Filmistaarist robot on odavam, makstes vaid 110 500 dollarit. Ishiguro loodab filmide abil populariseerida androidroboteid ja ärgitada erinevaid tööstusharusid neid kasutama.

Filmis nähtav naisrobot oskab naeratada, kulme kergitada ja suud liigutada. Samuti natuke rääkida ja laulda.

Sees olevate seadmete abil on tal võimalik inimlikke näoilmeid järele teha. Filmis juhiti robotit kaugjuhtimise teel.

Ishiguro on valmistanud mitmeid väga «inimlikke» roboteid, kaasa arvatud sellise, mis on tema nägu.

Jaapanlase arvates on tuleviku robotid sellised, et nad võivad esineda inimestena ja inimesed ei märka, et nad on tegelikult robotid.

Uus film «Sayonara» linastus Tokyo rahvusvahelisel filmifestivalil, mis kestis 22. – 31. oktoobrini.  Peaosa mängib selles Bryerly Long, kelle kehastatavale tegelasele see robot kuulub.

Režissöör Fukada sõnul oli androidiga lihtsam töötada kui lihast ja verest näitlejatega.

Ta lisas muiates, et samas oli android õrnem kui näitlejad ja teda tuli õnnetuste eest kaitsta. Roboti kannatada saades oleks paranduskulud olnud 85 000 dollarit.

Film «Sayonara» jõuab Jaapanis kinodesse 21. novembril, kuid veel ei ole otsustatud, millal seda näeb teiste riikide kinodes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles