Video: kes tegi Kasahstani steppi 8000 aastat tagasi svastika? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Svastika-geoglüüf
Svastika-geoglüüf Foto: Youtube

USA kosmoseagentuuri NASA pildid paljastasid, et Kasahstani Turgai stepis on kummalised mustrid, mille suurus on 90 – 400 meetrini ja vanus umbes 8000 aastat.

Tegemist on geoglüüfidega, mida iidsel ajal võidi kasutada rituaalide läbiviimisel, edastab Daily Mail.

NASA tegi kummalistest kujunditest fotod 692 kilomeetri kõrgusel asuva satelliidi abil ja loodab need dešifreerida.

«Stepimustrid», mille seas on ka svastika, leidis esimesena Kashastani teadlane Dimitri Dei, kes märkas neid Google Earth fotodel 2007. aastal.

Need kujundid on tehtud 0,9 meetri kõrguste ja üheksa meetri laiuste mullavallide abil.

«Neid ei tehtud eesmärgiga, et need kosmosest näha oleksid,» teatas Dei, kes lükkas sellega ümber teooria, et need võivad olla tulnukate või natside loodud.

Dei arvates tehti need mustrid taevakehade, kaasa arvatud Päikese liikumist silmas pidades ja paigas viidi läbi rituaale.

Üks neist struktuuridest on ruut, mis koosneb 101 mullakünkast ja selle keskel on rist.

Teine struktuur oli svastika, mida nüüdisajal seostatakse natsidega, kuid iidsel ajal oli see Päikese, jõukuse ja õnne sümboliks.

«Svastika» tähendab sanskriti keeles «head õnne».

Kasahstanis leitud svastika ei ole kõige vanem. Arheoloogide sõnul on vanimaks Ukrainast paleoliitikumiaja asulast avastatud 10 000 aasta vanune svastika.

Kasahstani geoglüüfe uurisid ka Kasahstani ja Leedu arheoloogid, kasutades selleks radarit, mis paljastas iidsete ehitiste jälgi ja tuleasemeid.

Svastika ehk haakrist on hinduismis, budismis ja džainismis õnne sümbol, mida kasutati ja kasutatakse seni majade kaitsemärgina.  

See on levinud motiiv ka Vana-Kreeka, Vana-Rooma ja Bütsantsi kunstis.

1920. aastatel aga võttis Adolf Hitler svastika natsipartei sümboliks ja seda hakati seostama mõrvarliku režiimiga.

Pärast Teist maailmasõda keelati mitmetes riikides svastika kasutamine.

NASA esitas Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) asuvatele astronautidele palve teha Kasahstanis asuvatest struktuuridest veel fotosid lootes, et need annavad uut infot.

Maailma kõige kuulsamad geoglüüfid on Peruus asuvad Nazca jooned, mis koosnevad erinevatest loomadest, lindudest ja putukatest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles