USA grislikarud on muutunud paksuks ja laisaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grislikaru
Grislikaru Foto: SCANPIX

Looduskaitseekspertide hinnangul on USA läänepoolsetes osariikides elavad grislikarud muutunud paksuks ja laisaks.

Karude ülekaalulisus on põhjustatud üha sagenevatest kokkupuudetest inimühiskonnaga, kirjutab foxnews.com.

Karud on tabanud ära, et inimasulatest saab toidu kergema vaevaga kätte kui saakloomadele jahti pidades.

Montana osariigi kalandus- ja jahindusameti eksperdi Jamie Jonkeli sõnul oleks karud laiskuse ja õgimise nagu inimestelt õppinud.

Ta lisas, et karude elu muutus, kui  nad üha sagedamini hakkasid külastama maisi- ja juurviljapõlde. Selle tulemusena hakkas ka nende loomade kehakaal kerkima, kuna enam ei kulunud energiat toidu jahtimisele. Hiljem aga leidsid karu tee asulate prügikastide juurde.

Yellowstone´i rahvuspargis elab nüüdsel ajal umbes 603 grislikaru, mis on kolm korda rohkem kui 1970. aastatel.

Samas on karude arvukuse kasv tekitanud olukorra, kus loodusressursse kõigile isenditele ei jätku. Selle tõttu peab osa grislikarusid süüa mujalt otsima.

Kuid karude ja inimeste kooseksisteerimine ei ole alati probleemidevaba. Viimastel aastatel on üsna mitmeid juhtumeid ette tulnud, milles karud on inimesi rünnanud.

Ametlikel andmetel on viimastel aastatel maha lastud 45 grislit, kes on kas inimesi rünnanud või inimasulates kahju tekitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles