Kuus fakti vasakukäelisuse kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakukäeline
Vasakukäeline Foto: Vida Press

Väljaanne Time tõi ära kuus fakti vasakukäelisuse kohta.

USA Stanfordi ülikooli teadlaste sõnul mõtlevad vasaku- ja paremakäelised erinevalt, kuna nende aju ehitus on erinev.

Vasakukäelisuse taga ei ole ainuüksi geenid – teadlased ei ole seni kindlad, miks osa inimesi eelistavad vasakut kätt. Uurimine on näidanud, et vasakukäelisust mõjutavad 25 protsendi ulatuses geenid. Vasakukäelisus võib peres kanduda edasi põlvest põlve, kuid mitte samal määral nagu pikkus või intelligentsus. Isegi identsete kaksikute puhul tuleb ette, et üks on vasaku- ja teine paremakäeline.

Stressis emade lapsed on suure tõenäosusega vasakukäelised – Ühendkuningriigis tehtud uuring näitas, et stressis olevad lapseootel naistel sünnivad suurema tõenäosusega vasakukäelised lapsed. Sellele viitas, et looted katsusid üsas olemise ajal nägu eelkõige vasaku käega.

Vasakukäelisus on enam levinud kaksikute seas – identsed kaksikud on vahel nagu üksteise peegelpildid. Mitmed uuringud on aga kinnitanud, et selliste kaksikute seas on keskmisest rohkem vasakukäelisi. Belgias 1996. aastal tehtud uuring näitas, et 21 protsenti kaksikutest, kelle seas oli nii identseid kui erimuna kaksikuid, olid vasakukäelised. Ülejäänud elanikkonna seas esineb vasakukäelisi umbes kümme protsenti.

Vasakukäelisus mõjutab mõtlemist – USAs Stanfordi ülikoolis 2009. aastal tehtud uuring paljastas, et vasaku- ja paremakäelised mõtlevad erinevalt. Katses osalenutele näidati kahte rida, millest olid abstraktsed pildid.

Katsealustelt küsiti, et kummas reas olevad pildid viitavad õnnelikkusele, aususele ja ligitõmbavusele. Nad valisid pildid nii, et see viitas nende käe-eelistusele.

Parem ajupoolkera juhib vasaku käe tööd ja vasak ajupoolkera paremat kätt.

Vasakukäelisusega seostuvad vaimsed häired – uuringud on näidanud, et vasakukäelistel on suurem oht haigestuda psüühilistesse haigustesse nagu skisofreenia võrreldes paremakäelistega.

See ilmnes Yale`i ülikoolis 2013. aastal tehtud uuringust. Uuritud vaimse tervise häiretega patsientide seas oli 40 protsenti neid, kes eelistasid kirjutada vasaku käega.

Vasakukäelisi oli psüühiliste haigustega patsientide seas võrreldes ülejäänud elanikkonnaga märgatavalt rohkem

Vasakukäelisus viitab sportlikule andekusele – spordialadel nagu poks ja tennis, võib vasakukäelisusest kasu olla. Vasakukäelised treenivad, et võistelda paremakäeliste vastu, kuid paremakäelised sageli ei tee sellist treeningut. Seega võivad paremakäelised sattuda võistlusel selle tõttu kehvemasse seisu ja matš kujuneb niiöelda ebasümmeetriliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles