Pooled meie päikesesüsteemi planeetidest on nüüd palja silmaga näha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veenus, Marss ja Jupiter varahommikuses taevas
Veenus, Marss ja Jupiter varahommikuses taevas Foto: Vida Press

Nii elukutseliste kui amatöörastronoomide teatel on praegu öises taevas palja silmaga näha pooled meie päikesesüsteemi planeetidest.

Varahommikuti näeb nii Veenust, Marssi, Jupiteri kui Merkuuri, millest viimane on enne päikesetõusu nähtav horisondil.

Ülejäänud kolm planeeti asuvad ida ja lõuna vahel.

Astronoomide sõnul on Veenus, Marss, Jupiter ja Merkuur olnud näha alates augustist, kuid nüüd on «spektaakel» kõige selgem.

«Kolm planeeti, Veenus, Marss ja Jupiter on sõna otseses mõttes üksteise küljes kinni ja nende eristamine on muutunud raskeks. Edaspidi lähevad nende teed uuesti lahku. Nende planeetide liikumine ümber Päikese ja Maa enda liikumine tekitab selle, et nende asukohad muutuvad. Maalt vaadates liigub Veenus Päikese suunas, Marss aga Päikesest kaugemale,» selgitasid astronoomid.

Kõik neli planeeti paistavad hästi kätte kella 6.00 – 6.30 ajal varahommikul.

Planeetidest on kõige kirkam Veenus, millest paremale jääb Jupiter.Marss on tuhmim ja paistab Veenusest all vasakul.

Merkuur on kolmikust eraldunud ja see planeet paistab kirdesuunal.

Juba paari päeva pärast on planeetide järjekord muutunud, sest Veenus liigub horisondile lähemale ja Marss rohkem paremale. Siis on planeetide asetus vasakult paremale Jupiter, Marss ja Veenus ning Merkuur jääb ikka kaugemale.

Meie päikesesüsteemis on kaheksa planeeti. Planeetide järjestus Päikesest loetuna on: Merkuur, Veenus, Maa, Marss, Jupiter, Saturn, Uraan ja Neptuun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles