National Geographicu uus sari «Läbimurre» tutvustab maailma muutvaid teadussaavutusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teaduskanalil National Geographic esilinastub dokumentaalsari «Läbimurre» (Breakthrough), mis tutvustab tippteadlasi ning nende kõrgetasemelisi ja erakordseid teadussaavutusi, mis võivad juba lähitulevikus muuta meie elu.

Kuueosalise dokumentaalsarja iga episood on lavastatud erineva rahvusvaheliselt tuntud filmirežissööri poolt nagu Ron Howard, Brett Ratner, Akiva Goldsman jt. Esimene osa on eetris pühapäeval, 8. novembril kell 21.30 National Geographic kanalil.

Sari tutvustab teadlaste poolt tehtud avastusi ja leiutisi, mis võivad aidata lahendada maailmas mitmeid olulisi probleeme nagu epideemiate teke ja levik, inimeste vananemine, magevee ja fossiilsete kütuste varude lõppemine jpm.

Kuueosalises dokumentaalsarjas keskendub iga episood erinevale valdkonnale ning toob vaatajate ette antud valdkonna parimad teadlased, näiteks neuroteadlase Steve Ramirez’i, Ebolale spetsialiseerunud immunoloogi Erica Ollmann Saphire’i, magevee eksperdi Sandra Posteli jt.

FOX International Channels Baltimaade turundus- ja kommunikatsioonijuhi Sille Ruusi sõnul on antud dokumentaalsari täiesti erakordne, sest selle valmimise nimel tegid koostööd maailma juhtivad teadlased ja tuntud filmirežissöörid.

«Iga episood on kui film, mille on teinud erinev režissöör, kes kuulub maailma filminduse tippnimede hulka. Seetõttu on iga episood eriilmeline, režissööri tuntava käekirjaga ning samas oma sisu poolest erakordselt paeluv, jahmatav ja hariv. Need teadusavastused, millest sarjas räägitakse, on väga olulised, sest võivad muuta meie elu juba lähitulevikus,» rääkis Ruus.

Mõned olulised teadusavastused, millest sarjas räägitakse:

Dr. Mohamad Koubelssi on leidnud inimese ajus koha, mis võib toimida lülitina teadvuse sisse- ja väljalülitamisel

Steve Ramirez on leidnud võimaluse, kuidas mõjutada ja muuta inimeste mälestusi väljastpoolt

Bioloog Valter Longo on avastanud geeni, mis võib meid kaitsta vähi ja diabeedi eest

Nir Barzilai on avastanud geeni, mis võib pikendada inimeste eluiga oluliselt

Arhitekt Arturo Vittori ehitab arengumaadesse torne, mis kutsuvad esile kondensatsioonireaktsiooni

Insener Louis Michaud ehitab tornaadomasinat, mille abil loob uuel viisil energiat

Julie ja Scott Brushaw rajavad autoteedele päikesepaneele energia kogumiseks

Erica Ollman Saphire testib 150 antikeha, millest võib saada ravi Ebolale

Maria Croyle on leidmas vaktsiine, mis võivad meid koheselt ravida tavalistest külmetushaigustest

Trish Aelker ehitab erakordselt tugevaid välis-skelette, millega saab tõsta üliinimlikult raskeid asju

Kuueosaline sari «Läbimurre» linastub 171 riigis ja 45 keeles. Eestisse esilinastub dokumentaalsari 8. novembril kell 21.30 National Geographic kanalil.

Ülevaade episoodidest:

8. novembril kell 21.30 jõuab eetrisse sarja esimene episood «Pandeemiatega võideldes», mille režissööriks on Peter Berg (Hancock, Lone Survivor). Teadlased, kes tutvustavad oma avastusi: Erika Ollmann Saphire, Alex Vespignani, Lynn Black, Maria Croyle, Pardis Sabetl, Brima Kargbo, John Dye, Dan Bausch, Ian Crozier.

15. novembril kell 21.30 on eetris teine episood «Rohkem kui inimene», mille režissöör on Paul Giamatti (Blade Runner, Bowling for Columbine). Teadlased, kes tutvustavad oma avastusi: George Church, Henrik Ehrrson, John Hoffecker, David Eagleman, Miguel Nicolells.

22. novembril kell 21.30 on eetris episood «Aju dekodeerimine», mille režissöör on Brett Ratner (X-Men: The Last Stand, Prison Break). Teadlased, kes tutvustavad oma avastusi: Mohamad Koubelssi, John Dylan-Haynes, Steve Ramirez, John Schenck.

29. novembril kell 21.30 on eetris episood «Vananemise aeg», mille režissöör on Ron Howard (The Da Vinci Code, A Beautiful Mind). Teadlased, kes tutvustavad oma avastusi: Prof. Valter Longo, Brian Kennedy, Prof. Cynthia Kenyon, Dr. James Kirkland, Prof. Nir Barzilai, Prof. Jay Olshansky, Dr. Zeke Emanuel, Laura Deming.

6. detsembril kell 21.30 on eetris episood «Energia äärel», mille režissöör on Akiva Goldsman (Batman Forever, I Am Legend). Teadlased, kes tutvustavad oma avastusi: Scott ja Julie Brusaw, Louis Michaud, Bjarni Palsson, Neil Stewart, Jeff Karson ja Bob Wysock.

13. detsembril kell 21.30 on eetris «Magevee piiril», mille režissöör on Angela Bassett (Whitney, The Rosa Parks Story).Teadlased, kes tutvustavad oma avastusi: Sandra Postel, Osvel Hinojosa Huerta, Arturo Vittori, Aaron Mandell, Michael Ottaviano.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles