Video: novembris kukub India ookeani «kosmiline objekt»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) teadlaste sõnul kukub järgmisel kuul India ookeani «kosmiline objekt», kuid ei ole täpselt teada, mis see on.

Objekt, millele anti tähistuseks WT 1190F, peaks kukkuma India ookeani 13. novembril 65 kilomeetri kaugusel Sri Lanka lõunatipust, edastab Daily Mail.

Teadlaste sõnul on see umbes kaks meetrit pikk ja seega võib olla osa mõnest Kuu missioonide, võib olla isegi USA NASA Apollo programmi seadmest, olles kosmoses üle 40 aasta.

WT 1190F liikumistrajektoor arvutati välja juba 2012. aastal ja ilmnes, et see ei kuku kuhugi inimasutusalale.

Seni kahtlust äravata objekti taasavastasid möödunud  kuul USA Arizona ülikooli Catalina Sky Survey programmi astronoomid.

Seda objekti asus jälgima ESA maa lähedaste objektide programmi astronoomid Hollandis Noordwjikis. Sellest objektist tehti pildid Hawaii ülikooli Mauna Kea observatooriumi 2,2-meetrise teleskoobiga.

ESA teatel see inimestele ohtu ei kujuta, kuid annab teadlastele võimaluse uurida, kuidas kosmosest pärit objektid, olgu siis kosmilised või inimeste valmistatud reageerivad Maa atmosfääri sisenemisel.

NASA Jet Propulsion Laboratory teadlase Bill Gray sõnul liigub see objekt elliptilisel orbiidil ja liikumsviisi järgi arvatakse, et see on seest tühi.

Ei ole täpselt teada, kui palju on Maa ja Kuu ümber kosmoseprügi, kuid WT 1190F on nende seas haruldane.

Inglasest astrofüüsiku Jonathan McDowelli sõnul on WT 1190F tõenäoliselt tükike kosmosereiside ajalugu, mis meid nüüd «kummitama» tuleb.

McDovelli arvates võib see olla seotud NASA Apollo Kuu uurimise missioonidega.

Kui WT 1190F on tõesti raketiosa, siis on see esimene inimkäte valmistatud «prügi», mis ise Maale tagasi pöördub.

Teadlaste sõnul põleb enamik sellist «prügi» suurel kiirusel Maa atmosfääri jõudes ära, mitte ei tekita katastroofe, nagu neid kujutatakse Hollywoodi filmides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles