Arheoloogid leidsid Tutanhamoni vanaisa kuju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amenhotep III kuju
Amenhotep III kuju Foto: SCANPIX

Täpselt 88 aastat pärast Egiptuses tehtud suurt leidu avastasid arheoloogid eile tavapäraste kaevamiste käigus suure graniitkuju.

Tegemist on vaarao Amenhotep III, kes valitses 3400 aastat tagasi, edastab AFP.

Vaaraokuju avastati Niiluse läänekaldal Luxoris Amenhotep III hauatempli paigas toimuvatel väljakaevamistel. Vaarao kujuga koos on veel teine kuju, mis on märgatavalt kannatada saanud. Oletatakse, et see kujutas kullipeaga päikesejumalat Re-Horakhti.

Amenhotepi tempel on Luxori templikompleksi üks suuremaid.

Amenhotep III oli poiss-vaarao Tutanhamoni vanaisa. Tutanhamon on Egiptuse vaaraodest üks kuulsamaid.

Amenhotep III kuju leidmine on tähelepanuväärne, kuna see langeb kuupäevaliselt kokku 88 aastat tagasi tehtud  leiuga.

4. novembril 1922. aastal avastas Briti arheoloog Howard Carter Kuningate Orus Tutanhamoni hauakambrisse viivad astmed. Väljakaevamisel paljastus sajandeid puutumata seisnud hauakamber, milles oli noore vaarao muumia.

Tutanhamoni hauakamber ja muumia aitasid mõista, millised oli iidse Egiptuse elu ning matmiskombed.

Tutanhamon oli Vana-Egiptuse vaarao 18. dünastiast. Ta valitses umbes 1336–1327 eKr. Tutanhamon suri umbes 17-aastaselt, arvatavasti oma 9. valitsusaastal. Varem arvati, et ta mõrvati, kuid uued uurimised on näidanud, et tõenäoliselt sai talle saatuslikuks mingi haigus.

Amenhotep III oli 18. dünastia üheksas vaarao. Erinevate allikate andmetel valitses ta 1386 – 1349 või siis 1388 – 1350 eKr. Ta sai troonile pärast oma isa, vaarao Thutmosis IV surma. Amenhoteph III ema oli Thutmosise üks liignaisi Mutemwia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles